Oro del Desierto – šķidrais zelts no Spānijas dienvidiem
Oro del Desierto ir auksti spiesta olīveļļa (Extra Virgin) no kontrolētas bioloģiskās lauksaimniecības Spānijā. Olīveļļa ir saņēmusi daudzus apbalvojumus par savu augsto kvalitāti un tiek uzskatīta par vienu no labākajām olīveļļām pasaulē. Garša ir nedaudz piparota, pateicoties augstajam polifenolu saturam. Mūsu ieteikums ir izbaudīt šo olīveļļu salātos un tamlīdzīgos ēdienos.
Mēs neiesakām šo augstvērtīgo produktu sildīt un izmantot cepšanai, tādējādi zaudējot bagātīgo polifenolu saturu!
“Oro del Desierto” nāk no ģimenes uzņēmuma Spānijā, kur Rafaels un viņa ģimene pievērš uzmanību bioloģiskajai audzēšanai un ilgtspējībai visā olīveļļas ieguves procesā. Olīvu birzis atrodas gleznainā vietā nelielā teritorijā Tabernas (Almería) Spānijas dienvidos netālu no Malagas, kur katru gadu ir vairāk nekā 3000 saules stundu.
Godalgotā olīveļļa tika izvēlēta, jo īpaši ņemot vērā tās augsto polifenolu saturu un ir mūsu Omega-3 produktu (Total, Vegan un bērnu eļļas) sastāvdaļa, un mēs esam lepni, ka varam to izmantot.
Bagāta ar polifenoliem
Polifenoli no olīvām darbojas kā svarīgi antioksidanti, un šie polifenoli tiek izmantoti, lai aizsargātu jutīgās omega-3 taukskābes, to ceļā caur mūsu ķermeni. Tie pasargā no skābekļa izraisītas oksidācijas un nodrošina svaigumu. Tie arī nodrošina, ka omega-3 taukskābes neskartas nonāk tur, kur tās ir nepieciešamas.
Olīveļļa, kas satur vismaz 30 dažādus fenola savienojumus, tostarp oleaceīnu, tirozolu un hidroksitirozolu. Pēc definīcijas olīveļļa ar augstu fenola saturu satur vismaz 250 mg polifenolu uz kilogramu eļļas. Tātad ne visās olīveļļās ir daudz polifenolu — tas ir atkarīgs no tā, kā eļļas tiek apstrādātas un uzglabātas. Oro del Desierto vidējais oleīnskābes saturs 70-75%, augsts polifenolu saturs: 450-600 mg/kg atkarībā no partijas, ļoti sabalansēta un stabila eļļa. Mūsu neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas Oro del Desierto maksimālais skābums ir 0,1%, kas ir zemākais tirgū.
Ražošanas process
Oro del Desierto eļļas dzirnavu meistara izlase. Eļļa, kas iegūta laikā no oktobra beigām līdz novembra sākumam, no Arbequina, Hojiblanca un Picual šķirnēm, tiek uzglabātas 2000L partijās, kur tās tiek analizētas un atlasītas, lai tās “saliktu” dažādās proporcijās šim ierobežotajam gada ciklam. Ražošana: 2 fāžu aukstā ekstrakcija. Tikai ar olīvām ļoti agrā stadijā, 75-80% vēl zaļas.
Rafaels olīvu birzī olīvas novāc un aizved tieši uz izspiešanu, tāpēc parasti olīvas tiek izspiestas ne ilgāk kā divu stundu laikā pēc ražas novākšanas. Rafaels arī garantē presēšanu 4 stundu laikā. Regulāri apmeklēt Rafaela olīvu birzi mums ir pašsaprotama lieta. Ne tikai tāpēc, ka tur ir jauki, bet tāpēc, ka mēs uzskatām, ka personiskas un labas attiecības ir izdevīgas, lai nodrošinātu augstu un nemainīgu kvalitāti.
Olīvu šķirnes:
Olīvu šķirnes: Arbequina, Hojiblanca un Picual (% var atšķirties atkarībā no partijas, vienmēr cenšoties panākt vislabāko harmoniju starp tām). Rajons: Finca el Vicario, Desierto de Tabernas (Almería).
Organoleptiskā un sensorā analīze:
Krāsa/izskats: Lapu zaļa eļļa ar zeltainu nokrāsu, tīra no filtrēšanas. Smaržas/buķete: Degunā ir svaigi pļautas zāles, tomātu, zaļo olīvu notis un citrusaugļu un žāvētu augļu notis zemākā intensitātē.
Garša/orāli taustes sajūta: vienmērīga iekļūšana mutē ar viegliem gandrīz nemanāma rūgtuma pieskārieniem un nedaudz vairāk pikantuma. Patīkama pēcgarša ar olīvu augļu garšas noturību. Tā ir vidēji mīksta un sabalansēta augļu eļļa, jo tajā ir apvienota 3 olīvu šķirņu garša, kas lieliski papildina viena otru, un katra piešķir kopumam izcilas īpašības.
Apbalvojumi:
Šeit uzskaitīt visas balvas būtu ļoti, ļoti garš saraksts. Tāpēc mēs tos saīsināsim līdz piecām vissvarīgākajām:
FLOSOLEI 2023 – 99/100
Zelta medaļa BIOL 2023 (Itālija)
EVOOLEUM 2023 89/97 punkti (no 100), Kordova, Spānija
Medalla de Oro, bioloģiskā kategorija – Olive China 2023 konkurss. Pekina (Ķīna).