Pēdējo desmit gadu laikā cilvēki arvien vairāk ir sākuši koncentrēties uz savu atlētisko sniegumu, vēlas izskatīties un justies labi. Tomēr, lai iegūtu labāku muskuļu masu un sportisko sniegumu, palielināsies jūsu ķermeņa prasības pēc uztura un enerģijas.
Olbaltumvielas jeb proteīns ir mūsu ķermeņa celtniecības bloki . Tās palīdz veidot un atjaunot muskuļus, orgānus, ādu, matus un pat mūsu imūnsistēmu. Tie ir kā mazi strādnieki, kas nodrošina, ka viss mūsu ķermenī darbojas nevainojami.
Olbaltumvielas ir svarīgas visos dzīves posmos, tāpēc tās ir jāsaņem pietiekami daudz ar uztura starpniecību. Noteiktos apstākļos proteīna nepieciešamība var pat palielināties, piemēram, menopauzes laikā.
Omega-3 un proteīns?
Ir pierādīts, ka omega-3 palielina olbaltumvielu sintēzi, kas nozīmē, ka tās var palīdzēt mūsu ķermenim veidot vairāk muskuļu audu. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kuri veic spēka treniņus vai pretestības vingrinājumus, lai veidotu muskuļu masu.
Omega-3 taukskābes ir taukskābju veids, kam ir vairāki ieguvumi veselībai. Tie palīdz uzturēt holesterīna līmeni asinīs, pazemina asinsspiedienu un uzlabo kognitīvās funkcijas.
Kā Omega 3 atbalsta vielmaiņu un olbaltumvielu veidošanos muskuļos?
- Omega-3 taukskābēm piemīt pretiekaisuma iedarbība, tādējādi mazinot muskuļu sāpes un pietūkumu, ļaujot ātrāk atveseļoties un uzlabot veiktspēju.
- Omega-3 uztura bagātinātāji uzlaboja enerģijas ražošanu, tādējādi uzlabojot izturību un mazinot nogurumu.
- Omega-3 palīdz transportēt aminoskābes muskuļu šķiedrās, tādējādi uzlabojot muskuļu proteīnu sintēzi.
- Omega-3 papildināšana ievērojami palielina skeleta muskuļu proteīnu veidošanos, tādējādi palīdzot palielināt muskuļu masu un veicināt ātru dzīšanu.
Vai esat pārliecināts, ka saņemat pietiekami daudz olbaltumvielu?
Mēģiniet ēst dažādus ar olbaltumvielām bagātus pārtikas produktus, lai nodrošinātu ikdienas olbaltumvielu vajadzību apmierināšanu, kā arī vitamīnu, minerālvielu un citu uzturvielu iegūšanu, kas nepieciešamas optimālai veselībai. Olbaltumvielas, kas nāk no dzīvnieku izcelsmes avotiem, piemēram, gaļas, olām un piena, kā arī sojas un kvinojas, sauc par pilnvērtīgiem proteīniem. Tas nozīmē, ka tie satur visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes un ir augstākās kvalitātes olbaltumvielu avoti.
Neaizvietojamās aminoskābes var iegūt arī no augu izcelsmes pārtikas produktiem. Tomēr lielākā daļa augu proteīnu nesatur visas nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes, tāpēc tos sauc par nepilnīgiem proteīniem. Ja izvairāties no dzīvnieku olbaltumvielām, labākais veids, kā nodrošināt, ka patērējat veselīgu aminoskābju maisījumu, ir visas dienas garumā baudīt dažādus augu izcelsmes proteīnus.
Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.