Veselības filozofija
“Lai ēdiens ir jūsu zāles un zāles ir jūsu ēdiens!”
-Hippokrāts von Kos, ca. 400 v. Chr.
Tāpat kā Hipokrāts no Kosas, mēs piekrītam viedoklim, ka uzturam ir izšķiroša nozīme mūsu veselībā. Mūsu veselības filozofijas galvenie stūrakmeņi ir šādi:
- Saglabājiet savu uzturu pēc iespējas dabiskāku. Izņemot rūpnieciskos transtaukus, nav labu vai sliktu tauku, ir tikai nelabvēlīgas attiecības.
Cukurs, baltie milti un omega-6 taukskābju pārpalikums ir galvenais daudzu veselības problēmu cēlonis.
Dabīgas zivju eļļas vai augu aļģu eļļas, kas satur daudz omega-3 taukskābju, ikdienas uzņemšana ir labvēlīga mūsu veselībai.
Mūsu pamatmērķis ir, lai cilvēks nelietotu mūsu eļļu, bet lai viņai būtu pietiekams omega-3 līmenis. Tas nozīmē arī to, ka cilvēkam, kura organismā jau ir pietiekami augsts omega-3 indekss, nav nepieciešama papildu omega-3 uzņemšana, tāpēc mēs neiesakām lietot mūsu NORSAN eļļas un kapsulas. Pietiek. Nav zināms, ka omega-3 ieguvums veselībai būtu lielāks nekā pietiekams.
Ko nozīmē NORSAN?
NORSAN misija:
- Izglītot cilvēkus par tauku darbību, īpaši par omega-3 taukskābju nozīmi mūsu veselībai.
- Izstrādāt un nodrošināt labākos omega-3 produktus. Lasiet šeit par mūsu produkta filozofiju.
Abas misijas daļas ir vienlīdz svarīgas. Pastāv plaša neskaidrība par omega-3 tēmu. Par laimi balstīt zināšanas par omega-3 taukskābēm nav grūti. Piedāvājot dažādus informatīvos materiālus, individuālas konsultācijas un seminārus, mēs cenšamies sniegt labākas zināšanas par omega-3 taukskābēm un to nozīmi mūsu veselībai. NORSAN produkti ir paredzēti, lai regulētu omega-3 deficītu organismā un uzturētu omega-3 līmeni pietiekami augstā līmenī. Tomēr kopumā 9 no 10 cilvēkiem ir skaidrs un izmērāms omega-3 deficīts, tāpēc mūsu eļļas būtu piemērots papildinājums esošajam uzturam lielākajai daļai iedzīvotāju.
Omega-3 taukskābju iedarbība
Omega-3 taukskābju faktiskā iedarbība vienmēr tiek apspriesta dažādos veidos. Ekspertu aprindās, piemēram, noteiktas grupas uzskata, ka regulāra omega-3 uzņemšana nedod nekādu efektu un tāpēc nav nepieciešama veselībai. No otras puses, ir vairāki eksperti, kuri var skaidri pierādīt omega-3 pozitīvo ietekmi uz veselību dažādām slimībām un veselības problēmām. Omega-3 taukskābes ir būtiskas mūsu veselībai un organismam, taču deficīta gadījumā nepieciešama noteikta deva, lai arī uzņemšana palīdz. Parastā omega-3 kapsula dienā ir tikpat bezjēdzīga kā atspiešanās katru dienu. Tas nedaudz palīdz, bet ne īsti. Ja jums ir omega-3 deficīts, jums parasti ir nepieciešams vismaz 2000 mg omega-3 taukskābju dienā, kas bieži vien nozīmē 10 līdz 15 parastās kapsulas (omega-3 kapsulu saturs ir ļoti atšķirīgs).
Tātad omega-3 palīdz vai nē?
Atbilde ir vienkārša: omega-3 taukskābes nepalīdzēs, ja tās nepareizi lietojat. Salīdziniet to ar vingrošanu, ko lielākā daļa cilvēku uzskata par pozitīvu veselības faktoru. Taču, ja kāds katru dienu skrien 3 minūtes vai katru dienu veic atspiešanos, ļoti iespējams, ka šīs darbības būtiski neuzlabos veselību. Līdzīga situācija ir ar omega-3.
Tāpat kā ar visiem pārtikas produktiem, papildus jāpievērš uzmanība kvalitātei. Kādas izejvielas tika izmantotas un kā šīs izejvielas tiek apstrādātas? Ārkārtējos gadījumos, ja lietojat 10 kapsulas, kur zivju eļļa jau ir sabojāta, tad jūs nevarat gaidīt labu efektu. Ķermenis mēģina (par laimi) atbrīvoties no šīs eļļas, un jums rodas nepatīkama atraugas. Ar labas kvalitātes omega-3 eļļu jums tas nav. Šī iemesla dēļ pirmajos gados NORSAN piedāvāja mūsu eļļas tikai šķidrā veidā. Ne tāpēc, ka mēs domājam, ka kapsulas atsevišķos gadījumos nav noderīgas un labas – drīzāk gribējām uzsvērt, ka jums tas nav “jāslēpj” kapsulā. Mēs nekad neiedomājamies šādu ideju ar citiem ēdieniem. Tirgū ir daudz omega-3 koncentrātu. Koncentrātu priekšrocība ir tāda, ka jums ir jālieto mazāk kapsulu. Tomēr nakts trūkums ir tāds, ka tas vairs nav dabisks produkts. NORSAN tic, ka pārtika ir pēc iespējas dabīgāka. Līdz ar to nevienā no mūsu produktiem neatradīsiet omega-3 koncentrātus, tikai dabīgi lielas devas eļļas.
Kādai vajadzētu būt omega-3 devai?
Katrai personai atbilde uz šo jautājumu ir atšķirīga un izriet no iepriekš aprakstītās diagnostikas metodes. Līdz ar to devas līmenis ir atkarīgs no individuālās taukskābju attiecības organismā, un tai jābūt pietiekami augstai, lai kompensētu iespējamo deficītu. Attiecībā uz optimālo omega-3 saturu organismā pastāv plaša zinātniskā vienprātība, ka tam vajadzētu būt augstākam.
Šī iemesla dēļ NORSAN ieņem nostāju, ka, lai sasniegtu vēlamo veselības efektu, ir nepieciešama pietiekami liela deva.
Sadarbībā ar Eiropā vadošo taukskābju mērījumu laboratoriju Omegametrix® GmbH Minhenē NORSAN šobrīd ir veikusi vairāk nekā 30 000 individuālu taukskābju analīžu. Rezultāti ir diezgan skaidri: pieaugušajiem ar omega-3 deficītu efektīvā deva sākas ar 2000 mg omega-3 taukskābju (EPS un DHS) dienā.
No otras puses, kāds efekts rodas, lietojot 1-2 parastās omega-3 kapsulas ar omega-3 saturu apm. 150 mg katrs? Skaidra atbilde ir: nekāda!
Tas arī ir izskaidrojums tam, kāpēc arvien parādās pētījumi, kuros omega-3 uzņemšana nedeva nekādu efektu – izvēlētā deva bija pārāk zema.
Diagnostikas metode — veiksmes mērīšana, nevis tikai cerība
Kas ir omega-3 taukskābes? No mūsu viedokļa uzmanība tiek pievērsta nevis tam, kuras kapsulas vai kādu eļļu lietot, bet gan nodrošināt, lai organismā būtu pietiekami daudz omega-3 taukskābju. Tāpēc pirmais diagnostikas posms ir taukskābju līmeņa noteikšana organismā. To attiecību var noteikt taukskābju analīzē. Vācijas populācijā omega-3 deficītu var noteikt ar taukskābju analīzi 9 no 10 cilvēkiem. Tālāk norādītās vērtības ir izmērītās vidējās vērtības (ieteicamie diapazoni):
- Omega-6/3 attiecība starp 1:1 un 2,5:1
Omega-3 indekss virs 8
Rūpniecisko trans-tauku saturs zem 0,5 %
Lai regulētu līmeni pozitīvā diapazonā, ir jāmaina diēta, parasti kopā ar omega-3 eļļu kā papildu piedevu.
Taukskābju mērījumus var izmantot arī, lai novērtētu veikto uztura izmaiņu panākumus. Šis solis ir noderīgs NORSAN, jo šī pieeja ļauj precīzi uzraudzīt omega-3 piedevas efektivitāti ar laboratorijas asins vērtībām.
Starp citu, NORSAN bija pirmais uzņēmums Vācijā, kas ieviesa šo diagnostikas metodi.
Taukskābju struktūra organismā ir mūsu uztura atspoguļojums.
Regulējuma ieteikums var būt šāds – atkarībā no individuālā mērījuma rezultāta:
- Pārāk daudz omega-6 arahidonskābes -> Mazāks gaļas produktu patēriņš.
- Pārāk zems omega-3 taukskābes -> Lielāks zivju produktu patēriņš
- Pārāk daudz transtaukskābju -> mazāks rūpnieciski apstrādātu pārtikas produktu patēriņš ar transtaukskābēm (“hidrogenētas augu eļļas”).
Runājot par regulējumu, mēs atbalstām, ka to vislabāk var izdarīt, izmantojot parasto uzturu. Lietojot uztura bagātinātāju, jārūpējas, lai tas būtu pēc iespējas dabīgāks.