Olīveļļa sniedz vairākus ieguvumus veselībai, piemēram, antioksidantus. Eksperti piekrīt, ka olīveļļa, īpaši extra virgin, ir labvēlīga veselībai. Olīveļļa ir bagāta ar veselīgiem mononepiesātinātiem taukiem. Apmēram 13,8% eļļas ir piesātinātie tauki, savukārt 10,5% ir polinepiesātinātie tauki, piemēram, omega-6 un omega-3 taukskābes. Tomēr olīveļļas dominējošā taukskābe ir oleīnskābe, mononepiesātinātie tauki, kas veido 71% no kopējā eļļas satura. Pētījumi liecina, ka oleīnskābe samazina iekaisumu un oksidatīvo stresu, un tai var būt pat labvēlīga ietekme uz gēniem, kas saistīti ar vēzi. Mononepiesātinātie tauki ir arī diezgan izturīgi pret augstu karstumu, padarot augstākā labuma olīveļļu par veselīgu izvēli ēdiena gatavošanai.
Kas ir olīveļļa?
Ir daudz olīveļļas veidu — un vēl vairāk kvalitātes līmeņu. Veids, kā eļļa tiek iegūta no augļiem, lielā mērā ietekmē iegūtā produkta kvalitāti. Olīveļļa ir dabīga eļļa, ko iegūst, presējot veselas olīvas. Olīveļļa, kas cēlusies no Vidusjūras reģionu olīvkokiem, iegūst unikālu garšu, kas ir atkarīga no tā izcelsmes valsts – dažas ir maigas, citas piparotas vai pat rūgtas. Apstrādes metodes ļauj iegūt dažādu “pakāpju” olīveļļas – gan rafinētas, gan nerafinētas. Nerafinētas eļļas ir tīras un neapstrādātas, kas nozīmē, ka ekstrakcijas procesā nav izmantots karstums vai ķīmiskas vielas. Tas rada tīrāku eļļu ar spēcīgāku garšu. Rafinētas eļļas ir apstrādātas un parasti ir gaišākas krāsas un maigākas garšas.
Vai augstākā labuma olīveļļa ir veselīga?
Extra Virgin olīveļļa (EVOO) ir nerafinēta eļļa, kas iegūta no pirmās olīvu spiešanas. Ekstrakcijas procesā netiek izmantots karstums, tādējādi saglabājot labvēlīgos augu savienojumus, ko sauc par polifenoliem. Tai ir arī spēcīgāka garša un tumšāka krāsa. Parastās jeb vieglās olīveļļas parasti ir gan auksti spiestu, gan rafinētu eļļu maisījums.
Olīveļļa satur lielu daudzumu antioksidantu
Olīveļļa ir arī bagāta ar spēcīgiem antioksidantiem, kas ir bioloģiski aktīvi. Tie var palīdzēt samazināt hronisku slimību risku, kas ietekmē sirds un asinsvadu un centrālo nervu sistēmu. Antioksidanti arī cīnās ar iekaisumu un palīdz kontrolēt holesterīna līmeni asinīs.
Olīveļļai piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības
Extra virgin olīveļļa var palīdzēt mazināt iekaisumu, kas var būt viens no galvenajiem iemesliem tās ieguvumiem veselībai. Antioksidanti nodrošina galveno pretiekaisuma iedarbību. Galvenais no tiem ir oleokantāls, kas, kā pierādīts, darbojas līdzīgi ibuprofēnam, nesteroīdam pretiekaisuma līdzeklim. Pētījumi arī liecina, ka oleīnskābe, galvenā taukskābe olīveļļā, var samazināt noteiktu iekaisuma marķieru, piemēram, C-reaktīvā proteīna (CRP), līmeni.
Olīveļļa var palīdzēt novērst insultus
Insultu izraisa asinsrites traucējumi smadzenēs, ko izraisa asins receklis vai asiņošana. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, tas ir otrais izplatītākais nāves cēlonis. Saistība starp olīveļļu un insulta risku ir plaši pētīta, taču rezultāti ir dažādi. Piemēram, 2014. gada pētījumā, kurā piedalījās 841 000 cilvēku, tika atklāts, ka olīveļļa ir vienīgais mononepiesātināto tauku avots, kas saistīts ar samazinātu insulta un sirds slimību risku.
Olīveļļa aizsargā pret sirds slimībām
Saskaņā ar PVO datiem, sirds slimības ir visizplatītākais nāves cēlonis pasaulē. Pirms dažām desmitgadēm veikti novērojumu pētījumi parādīja, ka sirds slimības Vidusjūras reģiona valstīs ir retāk sastopamas. Tas noveda pie plašiem Vidusjūras diētas pētījumiem, kas tagad ir pierādījuši, ka ievērojami samazina sirds slimību risku. Extra virgin olīveļļa ir viena no galvenajām šīs diētas sastāvdaļām. Ir arī pierādīts, ka olīveļļa pazemina asinsspiedienu, kas ir viens no spēcīgākajiem sirds slimību un priekšlaicīgas nāves riska faktoriem.
Olīveļļa var cīnīties pret Alcheimera slimību
Alcheimera slimība ir viena no visizplatītākajām neirodeģeneratīvajām slimībām pasaulē. Viena no tās galvenajām iezīmēm ir beta-amiloido plātnīšu uzkrāšanās smadzeņu šūnās, kas var izraisīt kognitīvo spēju pasliktināšanos un atmiņas zudumu. 2024. gada apskats atklāja, ka olīveļļa var samazināt Alcheimera slimības un kognitīvo traucējumu attīstības risku. Tas var tikt panākts, samazinot beta-amiloido plāksnītes, neiroiekaisumu un oksidatīvo stresu.
Olīveļļa var palīdzēt aizsargāt pret 2. tipa diabētu.
2019. gada pētījumā tika atklāts, ka cilvēkiem ar prediabētu, kuri katru dienu lietoja 55 ml oleanolskābes bagātinātas olīveļļas, bija par 55% mazāka iespēja saslimt ar diabētu nekā kontroles grupas dalībniekiem. 2017. gada metaanalīze arī atklāja, ka olīveļļas piedevas ievērojami palīdzēja samazināt cukura līmeni asinīs un glikozes līmeni plazmā tukšā dūšā cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.
Olīveļļas antioksidantiem piemīt pretvēža īpašības
Saskaņā ar PVO datiem vēzis ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem pasaulē. Vidusjūras reģiona valstu iedzīvotājiem ir mazāks dažu vēža veidu risks. Eksperti uzskata, ka Vidusjūras diēta, kas ietver olīveļļu, varētu būt iemesls. Plašā 2022. gada metaanalīzē tika atklāts, ka cilvēkiem, kuri patērēja vislielāko olīveļļas daudzumu, bija par 31% mazāka iespēja saslimt ar vēzi. Tas varētu būt saistīts ar olīveļļā esošajiem antioksidantiem, kas var palīdzēt samazināt brīvo radikāļu radītos oksidatīvos bojājumus.
Varētu palīdzēt jums dzīvot ilgāk
Ņemot vērā visas priekšrocības, tostarp hronisku slimību novēršanu, ir loģiski, ka augstākā labuma olīveļļas iekļaušana veselīgā uzturā var palīdzēt jums dzīvot ilgāk. 2022. gada pētījumā tika atklāts, ka 28 gadu laikā augsts olīveļļas patēriņš bija saistīts ar 8–34% zemāku ar slimībām saistītas nāves risku. Proti, dalībniekiem, kuri patērēja daudz olīveļļas, bija par 19% mazāka iespēja nomirt no sirds un asinsvadu slimībām un par 17% mazāka iespēja nomirt no vēža nekā cilvēkiem, kuri to nelietoja daudz. Plašā epidemioloģiskajā pētījumā 13,5 gadu laikā tika novēroti vairāk nekā 40 000 Spānijas iedzīvotāju. Tie, kas patērēja visvairāk olīveļļas, daudz retāk nomira priekšlaicīgi, salīdzinot ar tiem, kas patērēja vismazāko olīveļļas daudzumu. Ir loģiski, ka divās no vietām, kur cilvēki dzīvo visilgāk — Ikārijā un Sardīnijā — iedzīvotāji iekļauj uzturā augstākā labuma Extra Virgin olīveļļu.
Vai ir pareizi lietot olīveļļu tīrā veidā?
Jā, ja vēlaties, varat iedzert olīveļļas “šotu”. Taču jautājums ir: kāpēc gan to darīt? Extra Virgin olīveļļa ir tik lieliska ēdiena gatavošanai, ka varat to vienkārši iekļaut savā ikdienas dzīvē. Tā piešķir ēdienam tik daudz lieliskas garšas. Ja vēlaties cept ar olīveļļu, izvēlieties olīveļļu, kas paredzēta cepšanai. Tai ir maigāka garša, bet tā ir rafinēta, tāpēc tajā būs arī mazāk antioksidantu. Lai pārliecinātos, ka izvēlaties augstas kvalitātes olīveļļu, meklējiet tādu, kas ir pārbaudīta attiecībā uz tīrību un kvalitāti. Augstas kvalitātes olīveļļu, kas bagāta ar polifenoliem, mēs iesakām lietot tīrā veidā pievienojot aukstiem ēdieniem, piemēram, salātiem vai mērcēm.
Vai olīveļļa ir droša ikvienam?
Olīveļļa, kas ir daudzu pasaules veselīgāko iedzīvotāju uztura pamatprodukts, tiek uzskatīta par labu izvēli lielākajai daļai cilvēku. Tomēr ir reģistrēti reti ziņojumi par alerģijām, lai gan tās parasti ir saistītas ar olīvkoka ziedputekšņiem, nevis augļu eļļu.
NORSAN olīveļļa: Oro del Desierto
Mūsu polifenoliem bagātā Oro del Desierto olīveļļa tiek pievienota lielai daļai NORSAN šķidro eļļu. Ikviens, kurš zina kaut nedaudz spāņu valodas, var saprast tās nosaukumu, aptuveni tulkojot latviešu valodā: Tuksneša zelts. Zelts, no vienas puses, krāsas dēļ, no otras puses, augstākās eļļas kvalitātes dēļ. Desierto, jo tas nāk no Tabernas tuksneša Spānijā. Tur olīvas tiek pakļautas vairāk nekā 3000 stundām saules gaismas gadā un pēc roku novākšanas tiek pārstrādātas auksti spiestā extra virgin olīveļļā maksimālā temperatūrā 27 C.
Oro del Desierto gadu gaitā ir saņēmis neskaitāmas balvas. Nesen mūsu biznesa partnera Rafael ražotne ieņēma arī 4. vietu pasaules desmit labāko bioloģiskās olīveļļas ražotāju sarakstā. Apbalvotāju iestāde “World’s Best Olive Oils” ir bezpeļņas organizācija, kas sastāv no starptautiskiem profesionāliem olīveļļas degustētājiem un ekspertiem.
Olīveļļas kvalitāte galvenokārt ir atkarīga no pašu olīvu kvalitātes. Tās ir jānovāc optimālā gatavības brīdī. Ja eļļa pēc tam tiek auksti spiesta un atbilst īpašiem garšas kritērijiem, to var saukt par Extra Virgin olīveļļu. Garšas kritērijus var izmērīt ar skābumu. Oro del Desierto skābes saturs ir 0,1 %, kas ir zemākais tirgū. Tā piparotā, pikantā garša norāda uz augsto polifenolu saturu.
Avoti:
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil#takeaway
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-olive-oil
https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-olive-oil https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-olive-oil
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-extra-virgin-olive-oil
-
Olīveļļa ORO DEL DESIERTO23,00 €