Omega-3 taukskābes mums ir nepieciešamas visa mūža garumā. Sākot no attīstības mātes vēderā un līdz pat sirmam vecumam, mūsu organisms ir atkarīgs no pietiekama neaizstājamo omega-3 taukskābju daudzuma. Šeit jūs varat uzzināt, kāpēc omega-3 taukskābes ir svarīgas, cik lielai jābūt devai un kam jāpievērš uzmanība, tās lietojot.
KAS IR OMEGA-3 TAUKSKĀBES?

Omega-3 taukskābes ir polinepiesātinātās taukskābes, kas ir vitāli svarīgas mūsu organismam. Cilvēka ķermenis pats nespēj saražot omega-3 taukskābes, tāpēc mums tās ir jāsaņem ar pārtiku. Šī iemesla dēļ, tās tiek sauktas arī par “neaizvietojamām taukskābēm”.
Ir dažādi omega-3 taukskābju veidi. Tie galvenokārt atšķiras ar ķīmisko struktūru un dabisko avotu, no kura tie rodas. Bet arī to ietekme uz ķermeni ir atšķirīga.
Svarīgākās omega-3 taukskābes ir:
- Eikozapentaēnskābe (EPS)
- Dokozaheksaēnskābe (DHS)
- Alfa-linolēnskābe (ALS)
Augu valsts Omega-3 taukskābes

Augu valsts omega-3 taukskābes ALS (alfa-linolēnskābe) galvenokārt atrodamas linsēklās, čia sēklās, valriekstos un to eļļās, piemēram, linsēklu eļļā, čia eļļā un valriekstu eļļā, kā arī rapšu eļļa ir īpaši bagātas ar ALS.
Jūras Omega-3 taukskābes

Jūras omega-3 taukskābes EPS (eikozapentaēnskābe) un DHS (dokozaheksaēnskābe) galvenokārt ir atrodamas jūras produktos, piemēram, taukainās aukstūdens zivīs, krilos, vēžveidīgajos, aļģēs, kā arī zivju eļļās un aļģu eļļās.
Kāpēc nepietiek tikai ar linsēklu eļļu?
Daudzi pētījumi apstiprina jūras omega-3 taukskābju EPS un DHS pozitīvo ietekmi uz veselību un tikai nelielā mērā augu izcelsmes omega-3 taukskābes ALS.

Lai gan organisms var pārvērst ALS veselībai svarīgā omega-3 taukskābē EPS un pēc tam DHS, pārvēršanās ātrums EPS un DHS ir ļoti atšķirīgs dažādiem cilvēkiem, kā arī, tas ir atkarīgs no dažādiem ietekmējošiem faktoriem (piemēram, vecuma, dzimuma, svara un vielmaiņas). Vidēji tas ir tikai aptuveni 0,5–10% (no kuriem aptuveni 5–10% ir EPS un 0–1% DHS).
Tāpēc mūsu ķermeņa paša pārveide parasti nav pietiekama, lai veiksmīgi regulētu esošo omega-3 deficītu un segtu tā ikdienas vajadzības. Tāpēc, augu omega-3 taukskābes no linsēklu eļļas un tamlīdzīgiem produktiem, ir labs papildinājums jūras omega-3 taukskābēm no zivīm un aļģēm, bet diemžēl neaizvieto tās!
Omega-3 taukskābju EPS un DHS iedarbība
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) novērtē jūras Omega-3 taukskābju EPS un DHS pozitīvo ietekmi uz veselību.

ATBALSTA SIRDS UN ASINSVADU VESELĪBU
Sirds ir cilvēka ķermeņa galvenais orgāns. Sirds veselību ietekmējošie faktori ir asins plūsmas un šūnu vielmaiņas procesu nodrošināšana. Pietiekams omega-3 taukskābju daudzums var pozitīvi ietekmēt šos faktorus. EPS un DHS veicina normālu sirdsdarbību. Saskaņā ar EFSA: pozitīvā ietekme rodas, katru dienu uzņemot vismaz 250 mg EPS un DHS.

PALĪDZ UZTURĒT NORMĀLU REDZI
Cilvēka acs šūnās ir īpaši liels omega-3 taukskābju īpatsvars. Daudzi pētījumi ir parādījuši, ka omega-3 taukskābes pozitīvi ietekmē redzi. DHS palīdz uzturēt normālu redzi. Saskaņā ar EFSA: pozitīvā ietekme rodas, ja dienā uzņem vismaz 250 mg DHS.

VEICINA SMADZEŅU DARBĪBU
Smadzenes sastāv no liela daudzuma nepiesātināto taukskābju. Pašreizējie pētījumi liecina par skaidru saistību starp omega-3 taukskābju uzņemšanu un uzlabotu smadzeņu darbību. DHS palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību. Saskaņā ar EFSA: pozitīvā ietekme rodas, ja dienā uzņem vismaz 250 mg DHS.

OMEGA-3 IETEKME GRŪTNIECĪBAS LAIKĀ
Mātes uzņemtais DHS veicina normālu acu un smadzeņu attīstību auglim un zīdainim, kas tiek barots ar mātes pienu. Saskaņā ar EFSA: pozitīvā ietekme rodas, ja dienā uzņem vismaz 200 mg DHS, papildus pieaugušajiem ieteiktajai omega-3 taukskābju dienas devai (t.i., vismaz 250 mg DHS un EPS).

OMEGA-3 IETEKME UZ ZĪDAIŅA ATTĪSTĪBU
DHS taukskābes veicina normālu redzes attīstību zīdaiņiem līdz 12 mēnešu vecumam. Saskaņā ar EFSA sniegto informāciju: pozitīvā ietekme rodas, katru dienu uzņemot vismaz 100 mg DHS ar papildu uzturu.
Cik labi mēs mūsdienās esam apgādāti ar Omega-3?
Mūsdienās 3 no 4 cilvēkiem cieš no omega-3 deficīta, jo īpaši cilvēki no valstīm, kuru ēdienkartē tradicionāli nav iekļauti zivju produkti vai zivju eļļa. Šie skaitļi ir balstīti uz mērījumiem no vadošās taukskābju mērījumu laboratorijas Eiropā – Omegametrix® GmbH.
Uzticams Omega-3 marķieris ir tā sauktais HS-Omega-3 Index®. Tas norāda svarīgo omega-3 taukskābju EPS un DHS īpatsvaru sarkanajās asins šūnās.
HS-Omega-3 indekss® 8–11% tiek uzskatīts par labvēlīgu veselībai. Papildus jāpievērš uzmanība Omega-6/3 attiecībai, kas ir svarīgs Omega-3 marķieris.
OMEGA-6 UN OMEGA-3 TAUKSKĀBJU ATTIECĪBA
Dažādām taukskābēm organismā ir dažādas funkcijas. Tātad mēs nevaram runāt par sliktajām vai labajām taukskābēm, bet tikai par sliktu un labu taukskābju līdzsvaru.
Arī Omega-6 taukskābes ir neaizstājamās taukskābes. Lai gan to ķīmiskā struktūra ir ļoti līdzīga omega-3 taukskābēm, tām ir pretējs efekts. Piemēram, omega-3 taukskābēm mēdz būt pretiekaisuma īpašības, savukārt omega-6 taukskābes mēdz veicināt iekaisuma attīstību.

Lasiet šeit, kā jūs varat dabiski novērst šos tā saukto hronisko jeb kluso iekaisumu
Mūsu ķermenim ir nepieciešams līdzsvars starp omega-6 un omega-3 taukskābēm. Attiecība, kas mazāka par 5:1 (omega-6 pret omega-3), ir labvēlīga veselībai. Terapeitiski tiek rekomendēta attiecība 2,5:1.
OMEGA-6/3 BALANSS
Mūsdienās Omega-6 un Omega-3 bieži vien ir nesabalansēti

Kopš akmens laikmeta mūsu uzturs ir nodrošinājis līdzsvaru starp abām taukskābēm. Mūsu mainīgie ēšanas paradumi kopš 20. gadsimta 60. gadiem (rūpnieciski apstrādātas pārtikas patēriņš, lētu augu eļļu pastiprināta lietošana u.c.) ir būtiski negatīvi mainījuši omega-6/3 attiecību.
Mūsdienās saskaņā ar Omegametrix® GmbH laboratorijas datiem, vidējais populācijas rādītājs ir aptuveni 15:1. Tas nozīmē, ka mēs patērējam 15 reizes vairāk Omega-6, salīdzinot ar Omega-3! Jauniešiem, kas jaunāki par 18 gadiem, novērota vidējā attiecība 25:1. Paskatoties tuvāk, tas nepārsteidz, jo zivis mūsdienu jauniešu ēdienkartē ir reti, savukārt ātrās uzkodas, gatavie ēdieni un saldās un sāļās uzkodas ir ļoti iecienītas.
Cik daudz Omega-3 ir nepieciešams?
Cik daudz ir jāuzņem omega-3 taukskābes?

Optimālā Omega-3 deva ir atkarīga no individuālā taukskābju līmeņa asinīs. Uzsākot omega-3 papildināšanu, ieteicams pārbaudīt tā statusu ar taukskābju analīzi un, ja nepieciešams, kompensēt esošo deficītu aptuveni 3 mēnešu regulācijas fāzē.
Lai kompensētu esošo omega-3 deficītu un radītu līdzsvarotu attiecību starp omega-3 un omega-6 organismā, mēs iesakām uzņemt 2000 mg omega-3 taukskābju dienā. To pierāda zinātniskie pētījumi un vairāk nekā 30 000 taukskābju analīžu, kas veiktas sadarbībā ar vadošo taukskābju mērījumu laboratoriju Eiropā – Omegametrix® GmbH.
Dienas nepieciešamību pēc omega-3 var nodrošināt gan ar pārtiku, gan dabīga uztura bagātinātāja veidā. Taču, lai sasniegtu ieteicamo 2000 mg omega-3 devu dienā, katru dienu būtu jāuzņem līdz 250 g. trekno zivju, atkarībā no zivju veida. Šis augstais patēriņa līmenis ir sarežģīts lielākajai daļai cilvēku, un tas vairs pat nav ieteicams, ņemot vērā pieaugošo jūras zivju piesārņojumu.
Tāpēc laba alternatīva ir regulāri lietot augstas kvalitātes zivju vai aļģu eļļu, kas ir rūpīgi attīrīta no kaitīgām vielām. Piemēram, ar NORSAN šķidrajām omega-3 eļļām pietiek ar vienu karoti dienā, lai apmierinātu 2000 mg omega-3 nepieciešamību. Lai palielinātu efektivitāti, vienlaikus jāsamazina arī ar omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņš.

Optimāla apstrāde: Omega-3 eļļu kvalitātes īpašības un uzglabāšana
Omega-3 eļļas ir vērtīgi sabalansēta uztura papildinājumi – to kvalitāte un efektivitāte ir atkarīga no pareizas uzglabāšanas, kvalitātes īpašībām un pareizas lietošanas. Omega-3 eļļas ir līdzīgas citām augstas kvalitātes eļļām, kas tiek izmantotas virtuvē: tās ir jutīgas pret gaismu un siltumu. Tāpēc Omega-3 produkti vienmēr jāuzglabā vēsā, slēgtā vietā un pasargātus no tiešiem saules stariem.
Augstas kvalitātes Omega-3 produktu galvenās iezīmes
- Optimāla deva: Devai jābūt pietiekami lielai, ņemot vērā individuālo stāvokli, kā arī sākotnējo stāvokli. Aptuveni 2000 mg omega-3 (EPS un DHS) dienas deva parasti sasniedz omega-3 indeksu mērķa diapazonā.
- Dabiskā omega-3 taukskābju forma: Omega-3 taukskābju uzsūkšanās ir visaugstākā dabiskajā triglicerīdu formā, salīdzinot ar sintētiskajiem etilestera produktiem. Ķīmiskās koncentrācijas dēļ, etilestera omega-3 produktiem ir lielāka deva nekā dabīgiem triglicerīdu produktiem. Attiecīgi, lai sasniegtu dienas devu, ir nepieciešami mazāki daudzumi. Mēs savos produktos dodam priekšroku dabīgai triglicerīdu eļļai, lai saglabātu dabisko formu un optimizētu uzsūkšanos.
- Attīrīšana un sertifikāti: augstas kvalitātes Omega-3 eļļai jābūt attīrītai no smagajiem metāliem un piesārņotājiem, un tai jābūt augstam svaiguma (Totox) līmenim. Sertifikātiem jābūt redzamiem ikvienam, kas vēlas papildināt savu uzturu ar omega-3 eļļām.
Kā atpazīt Omega-3 produktu svaigumu?
Patīkama garša un smarža
Pareiza Omega-3 produktu lietošana
Omega-3 produkti – gan kapsulas, gan šķidrā eļļa ir jālieto kopā ar treknu ēdienu vai pēc tā uzņemšanas. Omega-3 taukskābēm ir nepieciešami atbilstoši tauku sadalīšanas enzīmi, lai tās efektīvi uzsūktos. Tāpēc eļļu nevajadzētu lietot tukšā dūšā, bet tikai pēc tauku gremošanas stimulēšanas.
Svaigu un kvalitatīvu Omega-3 produktu raksturo patīkama garša un smarža. Tāpēc mēs uzskatām: Omega-3 eļļai nav jāslēpjas kapsulās. Neatkarīgi no tā, vai tīrā veidā uz karotes, iemaisot smūtijā vai pārtikā – ir daudz iespēju, kā uzņemt šķidru omega-3 produktu. Kapsulas var kalpot kā praktiska alternatīva ceļojot.
100% dabiski, augstas devas Omega-3 produkti
