BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Omega-3 sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai un profilaksei

Zane Cecina

Neskatoties uz ievērojamiem sasniegumiem sirds un asinsvadu slimību (SAS) profilaksē un ārstēšanā, šīs slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē, kas katru gadu izraisa 17,9 miljonus nāves gadījumu. SAS ir sirds un asinsvadu slimību grupa, kas ietver koronāro sirds slimību, cerebrovaskulāro slimību, reimatiskas sirds slimības un citas slimības. Vairāk nekā četri no pieciem SAS izraisītajiem nāves gadījumiem ir saistīti ar sirdslēkmi un insultu, un trešā daļa no šiem nāves gadījumiem priekšlaicīgi notiek cilvēkiem, kas jaunāki par 70 gadiem.

Pamatojoties uz 2015.-2018 Valsts veselības un uztura pārbaudes apsekojums (NHANES) datiem, KVS (tostarp koronāro sirds slimību (KSS), miokarda infarktu (MI), sirds mazspēju (HF), insultu un hipertensiju). Izplatība pieaugušajiem vecumā no 20 gadiem ir 49,2 %. un palielinās līdz ar vecumu.

Mazkustīga dzīvesveida, vides piesārņojuma, nepilnvērtīga uztura un citu nelabvēlīgu faktoru dēļ šīs saslimšanas pieaug, slimo arvien vairāk jauniešu. Tiek veikti pētījumi ar dažādiem preparātiem, tai skaitā Omega-3 taukskābēm, lai noteiktu efektīvus līdzekļus šo slimību profilaksei un ārstēšanai (1).

Zivju eļļas sastāvs

Zivju eļļas galvenā sastāvdaļa, kuras pozitīvo ietekmi uz organismu apstiprina zinātniskie pētījumi, ir Omega-3 taukskābes. Spēcīgāko bioloģisko ietekmi izraisa eikozapentaēnskābe (EPS) un dokozapentaēnskābe (DHS).

Lai gan EPS un DHS ir daudz daudzās jūras zivju sugās un var būt izdevīgi, PUFA Omega-3 eļļa var ievērojami atšķirties atkarībā no zivju sugas, vecuma, nārsta perioda, citām sezonālām izmaiņām, sāļuma un citiem faktoriem.

Pirmkārt, zivju eļļas, kas satur nepiesātinātās taukskābes, var būt vairāk pakļautas oksidācijai, un to labvēlīgā ietekme var samazināties vai zaudēta nepareizas apstrādes dēļ. Oksidācijas pakāpi var novērtēt, nosakot kopējo oksidācijas vērtību (TOTOX), kurai jāatbilst noteiktai robežai, lai produkts būtu drošs un ieteicams lietošanai. Otrkārt, atkarībā no atrašanās vietas zivīs var būt paaugstināts dzīvsudraba līmenis, kas var kaitīgi ietekmēt ķermeni.

Ļoti svarīgi ir kritiski izvērtēt produkta kvalitāti, lai nodrošinātu labumu organismam.

Omega-3 ietekmes uz ķermeni mehānismi

Pētījumi liecina, ka Omega-3 var uzlabot sirds un asinsvadu veselību, modulējot dažādus mehānismus, kas saistīti ar asinsspiediena pazemināšanu, trombocītu agregācijas kavēšanu, pretiekaisuma un antiaritmisko iedarbību, uzlabo asinsvadu endotēlija funkciju, glikēmisko metabolismu un palielina lipoproteīna lipāzes ekspresiju un sintēzi. Tam ir kardioprotektīva iedarbība un tas samazina SAS riska faktorus.

Omega-3 asinsspiedienu pazeminošā iedarbība

Omega-3 stimulē prostaglandīnu (PG), slāpekļa oksīda (NO) veidošanos un izdalīšanos asinsvadu endotēlija šūnās, tādējādi veicinot vazodilatāciju un līdz ar to antihipertensīvo iedarbību.

Omega-3 un sirds mazspēja

Omega-3 ir dažas kardioprotektīvas iedarbības, kas palīdz aizsargāt pret sirds mazspējas (HF) progresēšanu pacientiem ar sastrēguma sirds mazspēju.

Omega-3, īpaši DHS, samazina mitohondriju skābekļa patēriņu, nesamazinot sirds kambaru enerģijas ražošanu, maina mitohondriju membrānas fosfolipīdu sastāvu un aizsargā sirdi no noguruma. Omega-3 var būt antiaritmisks efekts, jo tas ir iekļauts šūnu membrānas fosfolipīdu divslānī, tādējādi kavējot intracelulārā nātrija (Na+) kustību pa Na+ kanāliem, izraisot intracelulārā kalcija (Ca2+) koncentrācijas izmaiņas un palīdzot autonomā tonusa stiprināšanai.

Omega-3 palīdz samazināt trombozes un sklerozes attīstību

Omega-3 arī aizsargā sirdi, izmantojot tās antitrombotiskās un antiaterosklerozes īpašības. Ir pierādīts, ka Omega-3 inhibē trombocītu izcelsmes tromboksāna A2 (TXA2) sintēzi, tādējādi kavējot vazokonstrikciju un trombocītu agregāciju, kā arī samazina makrofāgu izdalīto matricas metaloproteināžu veidošanos, ja ir asinsvadu endotēlija bojājumi.

Omega-3 PUFA kavē aterosklerozes attīstību, samazinot lipoproteīna lipāzes, makrofāgu un citu pretiekaisuma marķieru ekspresiju, veicinot lipolīzi un aktivizējot asinsvadu gludos muskuļus. Rezultātā tiek stimulēta lipīdu vielmaiņa, samazinās triglicerīdu (TG) līmenis, pazeminās zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns (ZBL), palielinās augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL) un samazinās ļoti zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) līmenis.

Pētījumi arī pierādījuši, ka noteiktās šūnu kultūrās EPS un DHS tiek iekļauti fosfolipīdu slānī un palēnina šūnu cikla progresu, kavējot DNS sintēzi un replikāciju, tādējādi samazinot artēriju sieniņu bojājumus un aterosklerozes attīstību.

Ieteikumi Omega-3 lietošanai

American Heart Association (AHA) ieteikumi pacientiem ar hipertrigliceridēmiju ir 2-4 g EPS + DHS dienā. AHA vadlīnijas arī nosaka, ka Omega-3 papildināšana ir piemērota pacientiem ar HF ar samazinātu izsviedes frakciju.

Ņemot vērā veiktos zinātniskos pētījumus, var secināt, ka uztura bagātinātājs ≥ 2 g/d EPS+DHS var samazināt KVS riska faktorus, kā arī var tikt izmantots atsevišķu KVS ārstēšanā. KSS un MI gadījumā aizsargājošais efekts ievērojami palielinās, lietojot lielākas devas.

Ņemot vērā salīdzinoši zemo zāļu mijiedarbību ar citām standarta terapijām, ko izmanto primārā un sekundārā KVS profilaksē, ārstiem un pacientiem jāapsver Omega-3 (EPS+DHS) iespējamie ieguvumi. Īpaši ar devām ≥ 2 g/dienā, kas reti tiek sasniegta lielākajā daļā Rietumu diētu, pat vietās, kur zivju patēriņš ir izplatīts.

Secinājums

Sirds ir viens no galvenajiem cilvēka ķermeņa orgāniem. Asins plūsma un šūnu vielmaiņa ir vissvarīgākie sirds veselības faktori. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka pietiekams Omega-3 taukskābju patēriņš pozitīvi ietekmē šos faktorus.

Sirds un asinsvadu slimības kļūst arvien biežākas un jaunākas. Augsts asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs nav tikai vecāka gadagājuma cilvēku problēma. Ir pierādīts, ka EPS (EPA) un DHS (DHA) taukskābes veicina normālu sirds darbību un šo veselības problēmu atrisināšanu.

Ieteicamā omega-3 taukskābju dienas norma ir 2 g. Visi NORSAN produkti satur šo daudzumu 1 tējkarote vai ēdamkarote.

NORSAN Omega-3 taukskābes ir nekoncentrētas – tās saglabā visas zivīs esošās taukskābes. Ir arī zema TOTOX vērtība (Total Oxidation Value), kas norāda uz produkta svaigumu un kvalitāti (Jūs varat tos atrast šeit). Tāpēc NORSAN produktiem nav nepatīkamas zivju garšas un smaržas.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00