BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Omega-3 un Omega-6 taukskābju attiecība

Zane Cecina

Cik labi mēs esam apgādāti ar Omega-3 taukskābēm?

Mūsdienās 3 no 4 cilvēkiem cieš no Omega-3 deficīta. Šie skaitļi ir balstīti uz Eiropā vadošās taukskābju mērījumu laboratorijas Omegametrix GmbH mērījumiem. Jo īpaši mūsdienās cilvēki no valstīm, kur zivis vai zivju eļļa tradicionāli nav ēdienkartē, piemēram, ASV, Vācijā un arī Latvijā, bieži vien ir nepietiekami iekļāvuši uzturā zivju produktus.

Uzticams omega-3 marķieris ir tā sauktais HS-Omega-3 indekss. Tas norāda svarīgo omega-3 taukskābju EPS un DHS īpatsvaru sarkanajās asins šūnās. Tiek uzskatīts, ka HS-Omega-3 indekss 8–11% ir labvēlīgs veselībai. Papildus indeksam omega-6/3 attiecība ir svarīgs mūsu omega-3 marķieris.

Kāpēc ir svarīgi ir uzturēt pareizu omega-6 un omega-3 taukskābju attiecību?

Omega-6 un omega-3 taukskābes sauc par polinepiesātinātajiem taukiem.  Jūsu ķermenim nav fermentu, lai tos ražotu, tāpēc jums tie ir jāsaņem no uztura. Ja jūs to nesaņemat no diētas, jums rodas deficīts un kļūstat slimi. Tāpēc tās sauc par “neaizvietojamām” taukskābēm.

Tomēr šīs taukskābes atšķiras no vairuma citu tauku. Tos ne tikai izmanto enerģijas iegūšanai, bet tie ir arī bioloģiski aktīvi un tiem ir svarīga loma tādos procesos kā asins recēšana un iekaisuma procesu kontrolē.

Bet omega-6 un omega-3 nav vienādas iedarbības. Zinātnieki uzskata, ka omega-6 veicina iekaisumu, savukārt omega-3 ir pretiekaisuma līdzeklis. Protams, iekaisums ir būtisks jūsu izdzīvošanai. Tas palīdz aizsargāt jūsu ķermeni no infekcijām un ievainojumiem, taču tas var arī izraisīt nopietnus bojājumus un veicināt hroniskas slimības.

Faktiski hronisks iekaisums var būt viens no vadošajiem nopietnāko mūsdienu slimību, tostarp sirds slimību, metaboliskā sindroma, diabēta, artrīta, Alcheimera slimības un daudzu vēža veidu, izraisītājiem.

Zinātnieki ir izvirzījuši hipotēzi, ka diēta, kurā ir daudz omega-6, bet maz omega-3, palielina iekaisumu, savukārt diēta, kurā ir sabalansēts daudzums katra, mazina iekaisumu.

Tie, kas ievēro Rietumu diētu, parasti ēd pārāk daudz omega-6 salīdzinājumā ar omega-3. Daudzi veselības speciālisti uzskata, ka tā ir nopietna veselības problēma.

Omega-3 un Omega-6 taukskābju attiecība

Dažādām taukskābēm organismā ir dažādas funkcijas. Tātad īsti nevar runāt par sliktajām vai labajām taukskābēm, bet tikai par sliktu un labo taukskābju līdzsvaru.

Omega-6 taukskābes ir arī neaizstājamās taukskābes. Lai gan tās pēc ķīmiskās struktūras ir ļoti līdzīgas omega-3 taukskābēm, tām ir pretējs efekts. Piemēram, omega-3 taukskābēm mēdz būt pretiekaisuma īpašības, savukārt omega-6 taukskābēm ir tendence veicināt iekaisuma attīstību.

Mūsu ķermenim ir nepieciešama sabalansēta omega-6 un omega-3 taukskābju attiecība. Attiecība, kas mazāka par 5:1 (omega-6 pret omega-3), ir labvēlīga veselībai. Terapeitiski bieži tiek ieteikta attiecība 2,5:1.

Omega 6/3 balanss

Mūsdienās Omega-6 un Omega-3 bieži vien ir nesabalansēti.

Kopš akmens laikmeta mūsu uzturs ir nodrošinājis līdzsvaru starp abām taukskābēm. Mūsu mainīgie ēšanas paradumi kopš 20. gadsimta 60. gadiem (rūpnieciski apstrādātas pārtikas patēriņš, lopkopība, lētu augu eļļu plašāka izmantošana utt.), ir būtiski negatīvi ietekmējuši Omega-6/3 attiecību.

Saskaņā ar Omegametrix laboratorijas datiem, vidējā iedzīvotāju omega-6 pret omega-3 attiecība pašlaik ir aptuveni 15:1. Tas nozīmē, ka mēs patērējam 15 reizes vairāk Omega-6, nekā Omega-3! Jauniešiem, kas jaunāki par 18 gadiem, vidējā attiecība ir 25:1. Ieskatoties tuvāk, tas nav pārsteidzoši, jo zivis mūsdienu jauniešu ēdienkartē ir ļoti reti, savukārt ātrās uzkodas, gatavie ēdieni un saldās un sāļās uzkodas ir ļoti iecienītas.

Cik daudz Omega-3 ir nepieciešams uzņemt dienā?

Optimālā Omega-3 dienas deva ir atkarīga no individuālā taukskābju līmeņa asinīs. Tāpēc Omega-3 papildināšanas sākumā ir ieteicams pārbaudīt savu stāvokli ar taukskābju analīzi un, ja nepieciešams, kompensēt esošo deficītu aptuveni 3 mēnešus ilgā regulācijas fāzē.

Lai kompensētu esošo omega-3 deficītu un radītu līdzsvarotu attiecību starp omega-3 un omega-6 organismā, mēs iesakām uzņemt 2000 mg omega-3 taukskābju dienā. Par to liecina zinātniskie pētījumi un vairāk nekā 30 000 atsevišķu taukskābju analīžu, kas veiktas sadarbībā ar vadošo taukskābju mērījumu laboratoriju Eiropā Omegametrix® GmbH.

Omega-3 ikdienas nepieciešamību var nodrošināt gan ar pārtiku, gan dabīga uztura bagātinātāja veidā. Tomēr, lai sasniegtu ieteicamo 2000 mg Omega-3 devu dienā, katru dienu būtu jāapēd līdz 250 g trekno zivju atkarībā no zivju veida. Šis augstais patēriņa līmenis ir sarežģīts lielākajai daļai cilvēku, un tas vairs nav ieteicams, ņemot vērā pieaugošo piesārņojošo vielu līmeni jūras zivīs.

Tāpēc laba alternatīva ir regulāri lietot augstas kvalitātes zivju vai aļģu eļļu, kas ir rūpīgi attīrīta no kaitīgām vielām. Piemēram, ar NORSAN šķidrajām Omega-3 eļļām pietiek tikai ar vienu karoti dienā, lai apmierinātu 2000 mg Omega-3 nepieciešamību. Lai palielinātu efektivitāti, vienlaikus jāsamazina arī Omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņš.

Vienkārši ieteikumi, kā optimizēt omega tauku līdzsvaru:

  • Izvairieties no augu eļļām ar augstu omega-6 saturu (un pārstrādātiem pārtikas produktiem, kas tos satur).
  • Ēdiet daudz omega-3 bagātu pārtiku, tostarp,  jūras izcelsmes omega-3 vismaz divas vai trīs reizes nedēļā.
  • Ja nepieciešams, papildiniet ar omega-3 uztura piedevām, piemēram, zivju vai aļģu eļļu.

Pareiza Omega-3 produktu lietošana

Omega-3 produkti – gan kapsulas, gan šķidrā eļļa – jālieto kopā ar treknu ēdienu vai pēc tā. Omega-3 taukskābēm ir nepieciešami atbilstoši tauku sadalīšanas enzīmi, lai tās efektīvi uzsūktos. Tāpēc eļļu nevajadzētu lietot tukšā dūšā, bet tikai pēc tam, kad ir stimulēta tauku gremošana.

Svaigu un kvalitatīvu Omega-3 produktu raksturo patīkama garša un smarža. Tāpēc mēs domājam: Omega-3 eļļa nav jāslēpj kapsulās. To var vienkārši uzņemt tieši! Neatkarīgi no tā, vai tīrā veidā uz karotes, sajaucot smūtijā vai pārtikā – ir daudz veidu, kā uzņemt šķidru Omega-3 produktu.

Augstas kvalitātes Omega-3 produktu galvenās iezīmes

  • Devai jābūt pietiekami lielai, ņemot vērā individuālo statusu kā sākuma vērtību. Aptuveni 2000 mg Omega-3 (EPS un DHS) dienas deva parasti noved pie Omega-3 indeksa mērķa diapazonā.
  • Dabiskā omega-3 taukskābju forma: Omega-3 taukskābju uzsūkšanās ir visaugstākā dabiskajā triglicerīdu formā, salīdzinot ar sintētiskajiem etilestera produktiem. Etilestera omega-3 produktiem ķīmiskās koncentrācijas dēļ ir lielāka deva nekā dabiskajiem triglicerīdu produktiem. Attiecīgi, lai sasniegtu dienas devu, ir nepieciešami mazāki daudzumi. Mēs savos produktos dodam priekšroku dabīgai triglicerīdu eļļai, lai saglabātu dabisko formu un optimizētu uzsūkšanos.
  • Attīrīšana un sertifikāti: augstas kvalitātes Omega-3 eļļai jābūt attīrītai no smagajiem metāliem un piesārņotājiem, un tai jābūt ļoti svaigai. Sertifikātiem jābūt pieejamiem jebkuram interesentam.

Kā atpazīt Omega-3 produktu svaigumu?

  • Patīkama garša un smarža
  • Zema TOTOX vērtība (oksidācijas vērtība/svaiguma vērtība)
  • Laboratorijas sertifikāti

Regulē savu Omega-3 indeksu!


Taukskābju struktūra organismā ir mūsu uztura atspoguļojums. Atkarībā no individuālā mērījuma rezultāta var ieteikt regulējumu:

  • Pārāk daudz omega-6 arahidonskābes -> mazāks gaļas produktu patēriņš
  • Pārāk zems omega-3 taukskābes -> lielāks zivju produktu patēriņš
  • Pārāk augsts transtaukskābju līmenis > mazāks tādu rūpnieciski apstrādātu pārtikas produktu patēriņš, kas satur transtaukskābes (hidrogenētas augu eļļas).

Runājot par regulējumu, mēs ņemam vērā principu, ka to vislabāk var panākt ar parastu uzturu. Lietojot uztura bagātinātājus, jāraugās, lai tas būtu pēc iespējas dabīgāks!

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00