Jau vairāk nekā 30 gadus ir novērota omega-3 taukskābju pozitīvā ietekme uz imūnsistēmu. Omega-3 taukskābes (EPS un DHS) spēlē nozīmīgu lomu imūnās sistēmas aizsardzībā: tās nodrošina svarīgus un pamata celtniecības blokus tā sauktajām iekaisumu šķīstošām vielām, kas pazīstamas arī kā resolvīni. Tie veicina iekaisuma reakciju noārdīšanos, piem. mikrobu vai vīrusu infekciju rezultātā. Pētījums sniedz informāciju par iekaisuma reakciju šķīšanas fāzes šūnu mehānismiem. Starptautiska pētnieku grupa, kuru vadīja prof. Dr. Olivers Verzs no Jēnas Frīdriha Šillera universitātes un profesors Dr. Čārlzs N. Serhans no Hārvardas Medicīnas skolas, iepazīstināja ar pētījumu rezultātiem, kas skaidri parāda, ka omega-3 taukskābes izšķīdina iekaisumu organismā.
Kas īsti ir iekaisums?
“Iekaisums ir ķermeņa aizsardzības reakcija uz kaitīgu stimulu, piemēram, patogēnu invāziju vai audu bojājumiem,” universitātes paziņojumā presei skaidroja profesors Dr. Olivers Verzs no Jēnas universitātes. Iekaisuma mērķis ir novērst kaitīgos stimulus. Turklāt bojātie un iznīcinātie audi ir jāatjauno – tāpēc īslaicīgs iekaisums ir funkcija, kas nepieciešama izdzīvošanai. “Tomēr, lai to panāktu, ir nepieciešama gan iekaisuma procesa ierosināšana, gan tā izzušana. Abiem procesiem jābūt imūnsistēmas precīzi regulētiem,” piebilst profesore.
Makrofāgi kontrolē iekasuma procesu
Veicot dažādus pētījumus, zinātnieki ir spējuši pierādīt, ka patogēnām baktērijām ir mērķtiecīga ietekme uz noteiktu imūnšūnu darbību. Šīs imūnās šūnas – tā sauktie makrofāgi – kontrolē visu iekaisuma procesu, izmantojot dažādas taukskābes. Mēs nošķiram M1 makrofāgus un M2 makrofāgus, kuriem ir pretēji uzdevumi iekaisuma procesu kontrolē. Ja šie iekaisuma procesi cilvēka organismā nav līdzsvaroti, var rasties hroniski iekaisumi, kas ir daudzu slimību pamatā. Piemērs ir arterioskleroze (ateroskleroze) vai autoimūnas slimības.
Rezultāti
M1 makrofāgi galvenokārt ir aktīvi iekaisuma fāzē. Tie stimulē pro-iekaisuma signālu vielu veidošanos. Savukārt M2-makrofāgi rada iekaisuma vielas, kas izšķīdina omega-3 taukskābes. “Abu iekaisuma fāžu aktivizēšana ir pilnīgi saprātīga, jo imūnsistēma nodrošina, ka pēc veiksmīgas infekcijas apkarošanas no audiem tiek izvadītas nekaitīgās baktērijas un tiek apturētas iekaisuma reakcijas,” skaidro prof. Dr. Olivers Verzs. Tāpēc Vācijas un ASV zinātnieki norāda, ka omega-3 taukskābes EPS un DHS spēlē svarīgu lomu imūnsistēmas uzturēšanā un ir īpaši nepieciešamas, lai atrisinātu iekaisumu pēc imūnreakcijas.
Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.
Kopsavilkums rakstam par Frīdriha Šillera universitātē un Hārvardas Medicīnas skolā veikto pētījumu rezultātiem.
Pilns raksts sākotnējā versijā: https://www.nature.com/articles/s41467-017-02538-5