BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Omega-3 taukskābju ietekme uz mūsu veselību

Omega-3 taukskābju pozitīvā ietekme uz mūsu veselību

Kas ir omega-3 taukskābes?

Omega-3 taukskābes ir daļa no polinepiesātinātajām taukskābēm. Atšķirībā no piesātinātajām taukskābēm, organisms nevar tās ražot pats. Tāpēc tās ir jānodrošina ar uzturu. Tā kā omega-3 taukskābes ir vitāli svarīgas mūsu ķermenim, tās sauc par neaizstājamajām taukskābēm.

Ir vairāki omega-3 taukskābju veidi. Tās galvenokārt atšķiras pēc ķīmiskās struktūras un dabiskās izcelsmes.

Svarīgākās omega-3 taukskābes ir:

  • Eikozapentaēnskābe (EPS)
  • Dokozaheksaēnskābe (DHS)
  • Alfa-linolēnskābe (ALS)

Augu izcelsmes omega-3 taukskābes

Galvenais augu izcelsmes omega-3 taukskābju avots ALS (alfa-linolēnskābe) ir linsēklas un rieksti. Augu eļļa no linsēklu eļļas ir īpaši bagāta ar ALS.

Jūras omega-3 taukskābes

Jūras omega-3 taukskābes EPS (eikozapentaēnskābe) un DHS (dokozaheksaēnskābe) galvenokārt atrodamas jūras produktos, piemēram, aukstā ūdens treknajās zivīs, krilos un aļģēs.

Atšķirība starp jūras un augu omega-3 taukskābēm

Ne visas omega-3 ir vienādas!

Daudzi pētījumi apstiprina jūras omega-3 taukskābju EPS un DHS ieguvumus veselībai. Pat ja tiek pieņemts, ka linsēklu eļļa ir labvēlīga mūsu veselībai, tiek gaidīti būtiski zinātniski pierādījumi par augu omega-3 taukskābēm ALS.

Organisms var pārvērst ALS taukskābes par EPS un DHS omega-3 taukskābēm, taču konversijas ātrums dažādiem cilvēkiem ir ļoti atšķirīgs un ir atkarīgs no dažādiem faktoriem (piemēram, vecuma, dzimuma, svara un vielmaiņas). Vidējais reklāmguvumu līmenis ir tikai 5-10%.

Augu omega-3 taukskābes no linsēklu eļļas un citiem augu izcelsmes avotiem labi papildina jūras omega-3 taukskābes no zivīm un aļģēm, bet diemžēl tās neaizstāj!

Omega-3 taukskābju EPS un DHS ietekme uz veselību

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) apstiprina jūras omega-3 taukskābju EPS un DHS labvēlīgos ieguvumus veselībai:

Sirds ir cilvēka ķermeņa centrālais orgāns. Asins plūsma un šūnu metabolisms ir galvenie sirds veselības faktori. Ir pierādīts, ka pietiekama omega-3 taukskābju uzņemšana pozitīvi ietekmē šos faktorus.

EPS un DHS veicina normālu sirds darbību. Saskaņā ar EFSA sniegto informāciju labvēlīgā ietekme ir jūtama, katru dienu uzņemot vismaz 250 mg EPS un DHS.

Cilvēka acs šūnās ir īpaši liels omega-3 taukskābju īpatsvars. Daudzi pētījumi ir parādījuši, ka omega-3 taukskābju papildināšana pozitīvi ietekmē redzi.

DHS palīdz uzturēt normālu redzi. Saskaņā ar EFSA sniegto informāciju labvēlīgā ietekme ir jūtama, katru dienu uzņemot vismaz 250 mg DHS.

Smadzenes lielākoties sastāv no nepiesātinātām taukskābēm. Jaunākie pētījumi liecina par pozitīvu korelāciju starp omega-3 taukskābju uzņemšanu un uzlabotu smadzeņu darbību.

DHS palīdz uzturēt normālu smadzeņu darbību. Saskaņā ar EFSA sniegto informāciju labvēlīgā ietekme ir jūtama, katru dienu uzņemot vismaz 250 mg DHS.

Omega-6 / omega-3 attiecība

Mūsu ķermenim ir nepieciešamas gan omega-3, gan omega-6 taukskābes. Lai gan abām taukskābēm ir līdzīga ķīmiskā struktūra, tās ir atbildīgas par pretēju mehānismu organismā. Kamēr omega-3 taukskābes mazina iekaisuma procesus, omega-6 taukskābes veicina iekaisuma attīstību. Tāpēc mūsu ķermenim ir nepieciešams līdzsvars starp omega-3 un omega-6 taukskābēm.

Nelīdzsvarotība starp omega-3 un omega-6 var izraisīt klusu iekaisumu organismā, kas var veicināt noteiktas slimības. Omega-6 / omega-3 attiecība ir kluss iekaisuma faktors organismā. Attiecība, kas ir mazāka par 3:1 (omega-6 pret omega-3), tiek uzskatīta par iekaisuma neitrālu.

Omega-3 deficīts

Ar mūsu mūsdienu uztura paradumiem omega-3 un omega-6 nav līdzsvarā.

Kopš akmens laikmeta mūsu uzturs ir nodrošinājis līdzsvaru starp abām taukskābēm. Izmaiņas mūsu ēšanas paradumos kopš 20. gadsimta 60. gadiem (apstrādātas pārtikas un rūpnieciski gatavotu ēdienu patēriņš, lauksaimniecības dzīvnieku masveida patēriņš, pastiprināta lētu augu eļļu izmantošana utt.) ir negatīvi ietekmējusi omega-6 / omega-3 attiecību.

Mūsdienās vidējā iedzīvotāju omega-6 un omega-3 attiecība ir aptuveni 15:1. Tas nozīmē, ka mēs uzņemam 15 reizes vairāk omega-6 nekā omega-3! Jauniešiem, kas jaunāki par 25 gadiem, pat vidējā attiecība ir 25:1, kas nav pārsteidzoši, ja paskatās uzmanīgāk. Patiesībā jauniešu ēdienkartē zivis ir reti, savukārt ātrās uzkodas, gatavie ēdieni un saldās un sāļās uzkodas kļūst arvien populārākas.

Kādas ir omega-6 taukskābju pārpalikuma sekas?

Omega-6 taukskābes ir arī daļa no neaizvietojamajām taukskābēm, un tāpēc tās ir arī jāpiegādā ķermenim ar uzturu. Tomēr lielākā daļa cilvēku mūsdienās uzturā patērē daudz vairāk omega-6 taukskābes nekā omega-3 taukskābes. Pateicoties omega-6 iekaisīgajai iedarbībai, šī taukskābju nelīdzsvarotība var negatīvi ietekmēt veselību. Līdz ar to eksperti uzskata, ka daudzas civilizācijas slimības, piemēram, sirdslēkmes un insulti, kā arī astma, reimatisms un atopiskais dermatīts, var saistīt ar klusajiem iekaisumiem, ko izraisa omega-6 taukskābju pārpalikums.

Omega-6 bagāts ēdiens

Pārtikas produkti, kas ir īpaši bagāti ar omega-6 taukskābēm, ir masveidā ražota gaļa, ātrās uzkodas un gatavi ēdieni. Arī pārstrādāti piena produkti (piemēram, siers un sviests) un vistu olas satur daudz omega-6 taukskābju.

Lielais omega-6 saturs dzīvnieku izcelsmes pārtikā galvenokārt ir saistīts ar pastiprinātu koncentrētas un lētas barības izmantošanu masveida lauksaimniecībā. Tā kā sojas pupiņu eļļā ir liels omega-6 saturs (vairāk nekā 50%), mēs ar ikdienas uzturu uzņemam lielu omega-6 devu. Jo omega-6, ko lauksaimniecības dzīvnieki uzņem ar barību, arī vēlāk nonāk mūsu šķīvjos.

Turklāt saulespuķu eļļā, sojas pupu eļļā un margarīnā, ko izmanto daudzos rūpnieciski ražotos pārtikas produktos, ir arī augsts omega-6 saturs. Šīs augu eļļas daudzās mājās izmanto arī ēdiena gatavošanā.

Omega-3 bagāts ēdiens

Labākie omega-3 avoti ir treknas zivis, piemēram, siļķes, skumbrijas, lasis, sardīnes vai anšovi un jūraszāles. Zivis ir bagātas ar omega-3, taču, līdzīgi kā mums, to uzturs ir svarīgs. Piemēram, savvaļā nozvejotās zivīs ir liels omega-3 daudzums, jo tās pārtiek galvenokārt no aļģēm, garnelēm un maziem krabjiem. No otras puses, saimniecībā audzētās zivīs parasti ir daudz mazāk omega-3, jo to uzturs galvenokārt sastāv no rūpnieciskās barības, kuras pamatā bieži ir sojas pupiņas.

Linsēklu eļļa, čia eļļa un valriekstu eļļa satur arī īpaši lielu omega-3 taukskābju īpatsvaru. Taču šī ir augu taukskābe ALS, ko organismam ir grūti pārvērst par EPS un DHS.

Ikdienas Omega-3 prasības

Kāda ir pareizā deva?

Lai kompensētu omega-3 deficītu un līdzsvarotu tā omega-6/omega-3 attiecību, ieteicams dienā uzņemt 2000 mg omega-3 taukskābju. To ir pierādījuši, no vienas puses, daudzi zinātniski pētījumi un, no otras puses, vairāk nekā 10 000 individuālu analīžu rezultāti, kas veiktas sadarbībā ar Omegametrix®, lielāko Eiropas laboratoriju, kas specializējas taukskābju mērīšanā.

Ikdienas vajadzības pēc omega-3 var nodrošināt gan ar diētu, gan lietojot dabisku uztura bagātinātāju. Tomēr, lai iegūtu 2000 mg omega-3 dienā, jums vajadzētu patērēt no 100 līdz 3000 gramiem treknu zivju dienā atkarībā no zivju veida. Tik liels zivju patēriņš lielākajai daļai cilvēku nav iespējams un vairs nav ieteicams, jo palielinās jūru un okeānu piesārņojums.

Tāpēc lieliska alternatīva ir regulāra kvalitatīvu omega-3 uztura bagātinātāju lietošana uz zivju eļļas vai jūraszāļu eļļas bāzes, rūpīgi attīrīta un bez kaitīgām vielām. Piemēram, ar NORSAN Omega-3 eļļām pietiek ar vienu karoti dienā, lai segtu Omega-3 nepieciešamību 2000 mg.Un, lai panāktu lielāku efektivitāti, vienlaikus ir ieteicams samazināt ar omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņu.

Un, lai panāktu lielāku efektivitāti, vienlaikus ir ieteicams samazināt ar omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņu.

NORSAN produkti – bagāti ar EPS un DHS!

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00