BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Zaudēt svaru ar Omega-3?

Zaudēt svaru ar Omega-3?

Raksts ir par to, vai regulāra zivju vai omega-3 taukskābju lietošana ietekmē ģenētisko ķermeņa svaru. Šeit mēs apkopojam nesen veiktā amerikāņu pētījuma rezultātus par šo tēmu, kas tika publicēts 2019. gadā “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Pētījuma pamats

Ģenētiskā nosliece uz aptaukošanos tika noteikta, izmantojot ģenētiskā riska punktu sistēmu. Šeit katrā priekšmetā sīkāk tika apskatīti tie iedzimtie segmenti, kas var ietekmēt ķermeņa svara un auguma attiecību. Pamatojoties uz šo pārbaudi, katram subjektam tika noteikts individuāls ģenētiskā liekā svara riska rādītājs. Tāpēc augsta riska vērtība nozīmēja, ka ģenētiskā nosliece uz aptaukošanos bija īpaši izteikta.

Turklāt subjekti tika sadalīti 4 grupās, pamatojoties uz viņu zivju vai omega-3 patēriņa biežumu. 1. grupā bija subjekti, kuri patērēja zivis vai omega-3 taukskābes retāk nekā reizi nedēļā. Savukārt 4. grupā bija pacienti, kuriem zivis vai omega-3 taukskābes bija daļa no viņu ikdienas uztura.

Omega-3 taukskābju ietekme uz ķermeņa svaru

Visu 3 individuālo pētījumu (NHS, HPFS un WHI) rezultātos tika novērots, ka liela zivju, kā arī omega-3 taukskābju uzņemšana mazināja ģenētiski noteikto ķermeņa masas pieaugumu. Tas bija īpaši acīmredzams subjektu ĶMI (ķermeņa masas indeksā), kurā aplūkots ķermeņa svars attiecībā pret augumu. Pietiekami liels omega-3, kā arī zivju patēriņš ilgstoši pozitīvi ietekmēja ĶMI attīstību.

Grupai ar vislielāko zivju un garās ķēdes omega-3 taukskābju uzņemšanu bija vājākā ģenētiskā ietekme. Citiem vārdiem sakot, šajā grupā ģenētiskajai nosliecei uz aptaukošanos bija vismazākā negatīvā ietekme uz ĶMI ilgtermiņa attīstību.

Kas ir omega-3 taukskābes?

Kurš gan to nezina no sava paziņu loka: no 40 gadu vecuma skalas rādītājs parasti rāda lēni, bet vienmērīgi uz augšu. Par vienu līdz diviem kilogramiem vairāk gadā nav nekas neparasts. Skartie bieži vien ir zaudējuši. Viņi nevar izskaidrot, kāpēc viņu svars gadu no gada pieaug, kamēr viņu ēšanas paradumi lielākoties nemainās, un viņi jautā sev, kā viņi var pretoties šai attīstībai.

Faktori, kas ietekmē ķermeņa svaru

Zinātniskie pētījumi liecina, ka vienmērīgu svara pieaugumu vecumdienās spēcīgi nosaka ne tikai dzīvesveids, bet arī iedzimtības faktori. Tomēr arvien vairāk datu liecina, ka liela omega-3 taukskābju uzņemšana var mazināt ģenētiski noteiktu svara pieaugumu.

Tāpēc nesen veikts pētījums tagad ir pētījis saistību starp cilvēka individuālo ģenētisko noslieci un ķermeņa svara attīstību. Tika pētīts, vai liels zivju patēriņš un/vai liels jūras omega-3 taukskābju patēriņš var mazināt ģenētiski noteikto ķermeņa masas pieaugumu dzīves laikā.

Māsu veselības pētījumā (NHS), Veselības speciālistu novērošanas pētījumā (HPFS) un Sieviešu veselības iniciatīvā (WHI) tika uzraudzīta un vispusīgi novērtēta mijiedarbība starp gēniem un parasto zivju patēriņu kopumā 24 000 subjektu. ilgāk par 6 gadiem.

Tātad, vai omega-3 patiešām padara jūs slaidu?

Iepriekš aprakstītajā pētījumā pētnieki nonāca pie secinājuma, ka liels zivju vai omega-3 patēriņš neitralizē vienmērīgu svara pieaugumu dzīves laikā. Detalizēti tika parādīts, ka omega-3 vājina to gēnu ietekmi, kas izraisa šo attīstību.

Omega-3 taukskābes vien noteikti nevar izraisīt spēcīgu svara zudumu. Fiziskās aktivitātes un veselīgs dzīvesveids joprojām ir galvenie aptaukošanās ārstēšanas pamati. Tomēr omega-3 taukskābes var būt svarīgs ārstniecības bloks.

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00