BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Kā atpazīt augstas kvalitātes Omega-3 zivju eļļu?

Zane Cecina

Zivju eļļa ir dažādās formās, taču dažas no tām labāk uzsūcas. Atkārtoti esterificēti triglicerīdi (rTG) vai dabiskie triglicerīdi: šīs formas ir bioloģiski vispieejamākās. Etilesteris (EE): izplatīta, bet mazāk absorbējama forma. Mēs iesakām izvēlieties produktus, kas marķēti kā “triglicerīdu forma”. Augstas kvalitātes zivju eļļas atpazīšana ir būtiska, lai nodrošinātu maksimālu ieguvumu veselībai, vienlaikus izvairoties no kaitīgiem piesārņotājiem. Šeit ir galvenie faktori, kas jāņem vērā, izvēloties Omega-3 zivju eļļu:

Zivju eļļas avots

  • Zivju sugas: augstas kvalitātes zivju eļļu parasti iegūst no mazām, treknām zivīm, piemēram, anšoviem, sardīnēm vai skumbrijām, jo ​​tām ir zemāks dzīvsudraba līmenis to īsāka dzīves ilguma dēļ.
  • Ilgtspējīgs avots: meklējiet sertifikātus, piemēram, Friends of the Sea, lai nodrošinātu ilgtspējīgu zvejas praksi.

Dabiska zivju eļļa

  • Pēc iespējas dabīgāks – bez rūpnieciski audzētām zivīm, bez koncentrātiem.

Tīrība un svaigums

  • Trešās puses testēšana: pārbaudiet, vai tādas organizācijas kā IFOS (Starptautiskie zivju eļļas standarti) vai NSF International ir veikušas neatkarīgas pārbaudes, kas nodrošina, ka eļļā nav smago metālu (piemēram, dzīvsudraba), PCB un citu piesārņotāju.
  • Oksidācijas līmeņi: augstas kvalitātes zivju eļļai jābūt ar zemu oksidācijas līmeni (mēra kā TOTOX vērtību). TOTOX vērtība zem 26 tiek uzskatīta par drošu un svaigu, bet, jo zemāki rādītāji, jo eļļa ir attīrītāka.
  • Smarža un garša: spēcīga zivju smarža vai garša var liecināt par oksidāciju vai sliktu kvalitāti. Augstas kvalitātes zivju eļļai jābūt ar neitrālu vai maigu garšu.

Omega-3 saturs (EPS un DHS)

  • Pārbaudiet uz etiķetes EPS (eikozapentaēnskābes) un DHS (dokozaheksaēnskābes) daudzumu vienā porcijā. Augstas kvalitātes dabiskā zivju eļļās būs lielāka koncentrācija (piemēram, 2000 mg kombinētā EPS/DHS vienā porcijā).
  • Izvairieties no produktiem, kuros norādīta tikai “zivju eļļa”, nenorādot EPS un DHS daudzumu.

Omega-3 forma

Zivju eļļa ir dažādās formās, taču dažas no tām labāk uzsūcas:

  • Atkārtoti esterificēti triglicerīdi (rTG) vai dabiskie triglicerīdi: šīs formas ir bioloģiski vispieejamākās.
  • Etilesteris (EE): izplatīta, bet mazāk absorbējama forma. Ja iespējams, izvēlieties produktus, kas marķēti kā “triglicerīdu forma”.

Piedevas un sastāvdaļas

  • Izvairieties no eļļām ar mākslīgām piedevām, konservantiem vai nevajadzīgām pildvielām.
  • Meklējiet pievienotos antioksidantus, piemēram, E vitamīnu, olīveļļu vai rozmarīna ekstraktu, kas palīdz novērst oksidēšanos.

Iepakojums

  • Tumšas pudeles vai blistera iepakojumi: Omega-3 eļļas ir jutīgas pret gaismu, siltumu un gaisu. Pareizs iepakojums palīdz novērst oksidēšanos.
  • Derīguma termiņš: pārliecinieties, vai produktam ir ilgs glabāšanas laiks un vai nav beidzies derīguma termiņš.

Sertifikāti un reputācija

  • Meklējiet sertifikātus, piemēram, IFOS, GOED (Globālā EPA un DHS Omega-3 organizācija) vai USP (Amerikas Savienoto Valstu farmakopeja).
  • Izpētiet zīmola reputāciju, atsauksmes un kvalitātes standartus.

Sarkanie karogi, no kuriem jāizvairās:

  • Zivju eļļa bez pārskatāmības par ieguvi vai trešās puses testēšanas.
  • Sasmakusi eļļa vai pārāk izteikta zivju smarža.
  • Neparasti zemas cenas, kas varētu liecināt par zemāku kvalitāti vai sliktu attīrīšanu.

Cik labi mēs mūsdienās esam apgādāti ar Omega-3?

Mūsdienās 3 no 4 cilvēkiem cieš no omega-3 deficīta, jo īpaši cilvēki no valstīm, kuru ēdienkartē tradicionāli nav iekļauti zivju produkti vai zivju eļļa. Šie skaitļi ir balstīti uz mērījumiem no vadošās taukskābju mērījumu laboratorijas Eiropā – Omegametrix® GmbH. Uzticams Omega-3 marķieris ir tā sauktais HS-Omega-3 Index®. Tas norāda svarīgo omega-3 taukskābju EPS un DHS īpatsvaru sarkanajās asins šūnās. HS-Omega-3 indekss® 8–11% tiek uzskatīts par labvēlīgu veselībai. Papildus jāpievērš uzmanība Omega-6/3 attiecībai, kas ir svarīgs Omega-3 marķieris.

Omega-3 un Omega-6 taukskābju attiecība

Dažādām taukskābēm organismā ir dažādas funkcijas. Tātad mēs nevaram runāt par sliktajām vai labajām taukskābēm, bet tikai par sliktu un labu taukskābju līdzsvaru. Arī Omega-6 taukskābes ir neaizstājamās taukskābes. Lai gan to ķīmiskā struktūra ir ļoti līdzīga omega-3 taukskābēm, tām ir pretējs efekts. Piemēram, omega-3 taukskābēm mēdz būt pretiekaisuma īpašības, savukārt omega-6 taukskābes mēdz veicināt iekaisuma attīstību. Mūsu ķermenim ir nepieciešams līdzsvars starp omega-6 un omega-3 taukskābēm. Attiecība, kas mazāka par 5:1 (omega-6 pret omega-3), ir labvēlīga veselībai. Terapeitiski tiek rekomendēta attiecība 2,5:1.

Devas un porcijas lielums

  • Pārliecinieties, ka deva atbilst jūsu uztura vajadzībām. Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) novērtē jūras Omega-3 taukskābju EPS un DHS pozitīvo ietekmi uz veselību. Saskaņā ar EFSA: pozitīvā ietekme pieaugušajiem rodas, katru dienu uzņemot vismaz 250 mg EPS un DHS. Grūtniecēm un barojošām mātēm pozitīvā ietekme rodas, ja dienā uzņem vismaz 200 mg DHS, papildus pieaugušajiem ieteiktajai omega-3 taukskābju dienas devai (t.i., vismaz 250 mg DHS un EPS). Zīdaiņiem pozitīvā ietekme rodas, katru dienu uzņemot vismaz 100 mg DHS ar papildu uzturu.
  • Saskaņā ar GOED (Pasaules Omega-3 organizācija) ieteicamā deva pieaugušajiem no 500 – 1500 mg EPS+DHS, grūtniecēm un barojošām mātēm no 700 līdz 1000 mg Omega-3, no kurām vismaz 300 mg jābūt DHS taukskābēm.
  • Lai kompensētu esošo omega-3 deficītu un radītu līdzsvarotu attiecību starp omega-3 un omega-6 organismā, mēs iesakām uzņemt 2000 mg omega-3 taukskābju dienā. To pierāda zinātniskie pētījumi un vairāk nekā 30 000 taukskābju analīžu, kas veiktas sadarbībā ar vadošo taukskābju mērījumu laboratoriju Eiropā – Omegametrix® GmbH.

Optimālā Omega-3 deva ir atkarīga no individuālā taukskābju līmeņa asinīs. Uzsākot omega-3 papildināšanu, ieteicams pārbaudīt tā statusu ar taukskābju analīzi un, ja nepieciešams, kompensēt esošo deficītu aptuveni 3 mēnešu regulācijas fāzē.

Dienas nepieciešamību pēc omega-3 var nodrošināt gan ar pārtiku, gan dabīga uztura bagātinātāja veidā. Taču, lai sasniegtu ieteicamo 2000 mg omega-3 devu dienā, katru dienu būtu jāuzņem līdz 250 g. trekno zivju, atkarībā no zivju veida. Šis augstais patēriņa līmenis ir sarežģīts lielākajai daļai cilvēku, un tas vairs pat nav ieteicams, ņemot vērā pieaugošo jūras zivju piesārņojumu. Tāpēc laba alternatīva ir regulāri lietot augstas kvalitātes zivju vai aļģu eļļu, kas ir rūpīgi attīrīta no kaitīgām vielām. Piemēram, ar NORSAN šķidrajām omega-3 eļļām pietiek ar vienu karoti dienā, lai apmierinātu 2000 mg omega-3 nepieciešamību. Lai palielinātu efektivitāti, vienlaikus jāsamazina arī ar omega-6 bagātu pārtikas produktu patēriņš.

Pareiza Omega-3 produktu lietošana

Omega-3 produkti – gan kapsulas, gan šķidrā eļļa ir jālieto kopā ar treknu ēdienu vai pēc tā uzņemšanas. Omega-3 taukskābēm ir nepieciešami atbilstoši tauku sadalīšanas enzīmi, lai tās efektīvi uzsūktos. Tāpēc eļļu nevajadzētu lietot tukšā dūšā, bet tikai pēc tauku gremošanas stimulēšanas.

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00