BEZMAKSAS piegāde no € 49
VAIRUMA ATLAIDE no 3 produktiem

Vai Omega-3 var dabiski mazināt augstu asinsspiedienu?

Zane Cecina

Apmēram ceturtajai daļai pasaules iedzīvotāju ir augsts asinsspiediens (hipertensija). Saskaņā ar Roberta Koha institūta Berlīnē datiem, skarta arī trešā daļa no visiem pieaugušajiem (18 līdz 79 gadus veciem) Vācijā.

Augsts asinsspiediens ir riska faktors sirds un asinsvadu slimību attīstībai. Tāpēc ir svarīgi savlaicīgi ārstēt augstu asinsspiedienu un veikt profilaktiskus pasākumus, lai pasargātu sevi no tā attīstības. Dažos gadījumos ārstēšana ar paaugstināta asinsspiediena medikamentiem ir neizbēgama, taču ir arī veidi, kā asinsspiedienu pazemināt dabiski. Mūsu dzīvesveids, piemēram, sabalansēts uzturs un pietiekama fiziskā aktivitāte, var palīdzēt dabiski pazemināt asinsspiedienu. Kā liecina jaunākie pētījumi, omega-3 taukskābes var ietekmēt arī mūsu asinsspiedienu.

Kad rodas augsts asinsspiediens?

Augsts asinsspiediens ir tad, ja izmērītā sistoliskā vērtība pārsniedz 140 mmHg un/vai diastoliskā vērtība pārsniedz 90 mmHg.

Normāls asinsspiediens Augsts asinsspiediens
Sistole 120 -130 mmHg > 140mmHg
Diastole 80 – 85 mmHg > 90mmHg

Augsta asinsspiediena cēloņi – primārā vai sekundārā hipertensija

Hipertensijai var būt dažādi cēloņi. Vispārīgi runājot, augsts asinsspiediens ir sadalīts divos pamatveidos, no kuriem katram ir dažādi cēloņi.

Primārā hipertensija: aptuveni 90 procentiem cilvēku ar augstu asinsspiedienu ir primāra/esenciāla hipertensija. Šajos gadījumos pacientam nav pamatslimības, piemēram, orgānu slimības, kas izraisa asinsspiediena paaugstināšanos. Vairumā gadījumu paaugstināta asinsspiediena cēlonis ir ģimenes nosliece vai neveselīgs dzīvesveids. Labā ziņa ir tā, ka primāro hipertensiju, ko izraisa neveselīgs dzīvesveids, bieži var atkal samazināt, izmantojot dabiskus pasākumus.
Sekundārā hipertensija: Sekundārās arteriālās hipertensijas gadījumā augsts asinsspiediens rodas citas slimības rezultātā. Parasti tā ir nieru, vairogdziedzera vai asinsvadu slimība. Vairāk nekā vienu procentu paaugstināta asinsspiediena gadījumu izraisa arī miega apnoja.

Augsta asinsspiediena riska faktoru pārskats:

  • Aptaukošanās
  • Fizisko aktivitāšu trūkums
  • Neveselīgs uzturs
  • Pārāk daudz sāls uzturā
  • Alkohols
  • Nikotīns
  • Ģimenes predispozīcija
  • Stress

Pareiza diēta augsta asinsspiediena ārstēšanai

Papildus daudziem citiem faktoriem mūsu uzturam ir arī izšķiroša ietekme uz mūsu asinsspiedienu. Pētījumi liecina, ka diētas maiņa var ne tikai kopumā uzlabot dzīves kvalitāti, bet arī uzlabot asinsspiediena rādītājus.

Pazeminiet asinsspiedienu, patērējot mazāk sāls

Diēta ar augstu sāls saturu ir hipertensijas attīstības riska faktors. Tomēr cilvēki atšķirīgi reaģē uz diētu ar augstu sāls saturu.

Gandrīz puse no tiem, kurus skārusi augsts asinsspiediens, ir jutīgi pret sāli. Tas nozīmē, ka šie cilvēki savā organismā uzglabā vairāk sāls un tāpēc reaģē ar lielākām asinsspiediena svārstībām palielināta sāls patēriņa rezultātā.

Lai gan ne katrs pacients ar augstu asinsspiedienu ir vienlīdz jutīgs pret sāli, sāls patēriņa samazināšana izraisa ievērojamu asinsspiediena pazemināšanos apmēram katram otrajam slimniekam. Vidējais vācu vīrietis dienā patērē apmēram 10 g galda sāls. Sievietēm šis skaitlis ir aptuveni 8 g dienā. Tas var neizklausīties daudz vairāk par ieteicamo 5–6 g daudzumu dienā, taču tam ir spēcīga ietekme.

Samazinot ikdienas sāls patēriņu līdz ieteicamajam daudzumam, asinsspiedienu var samazināt vidēji par 5 mmHg.

Tomēr problēma nav sāls daudzumā, ko vidusmēra cilvēks izmanto savā virtuvē. Drīzāk slēptie sāls avoti bieži izraisa pārmērīgu sāls patēriņu. Šajā ziņā īpaši problemātiskas ir ceptas preces. Vairāk nekā ceturto daļu no ikdienas sāls patēriņa veido maizes izstrādājumi. Arī gatavie ēdieni, kā arī gaļas un desu izstrādājumi bieži vien ir slēptie sāls avoti. Ja rodas šaubas, ieteicams apskatīt pārtikas iepakojumu un tur norādīto sāls saturu. Izvēloties svaigu, neapstrādātu pārtiku, ir arī iespēja izvairīties no slēptiem sāls avotiem.

Omega-3 taukskābju nozīme augsta asinsspiediena gadījumā

Omega-3 taukskābes ir tā sauktās neaizstājamās taukskābes. Tās pieder pie polinepiesātinātajām taukskābēm, un organisms nevar tās ražot pats. Tāpēc tās ir jāpiegādā no ārpuses, t.i., ar pārtiku.

Pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes papildus pozitīvajai ietekmei uz kognitīvām funkcijām un redzi pozitīvi ietekmē mūsu asinsvadus un tādējādi var ietekmēt mūsu asinsspiedienu. Tiek uzskatīts, ka divas garās ķēdes omega-3 taukskābes eikozapenatēnskābe (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS) paplašina asinsvadus un tādējādi pazemina asinsspiedienu.

Cik daudz Omega-3 ir nepieciešams uzņemt?

Lai panāktu līdzsvarotu omega-3 un omega-6 attiecību organismā, ieteicams uzņemt 2000 mg omega-3 (EPS un DHS) dienā. To pierāda zinātniskie pētījumi un vairāk nekā 30 000 atsevišķu taukskābju analīžu, kas veiktas sadarbībā ar vadošo taukskābju mērījumu laboratoriju Eiropā Omegametrix® GmbH. Pietiekams omega-3 daudzums ir svarīgs gan terapeitiski, gan profilaktiski. Tāpēc ir svarīgi regulāri lietot omega-3 pietiekami lielās devās.

Tā kā svarīgās garās ķēdes omega-3 taukskābes EPS un DHS ir atrodamas zivīs un aļģēs, mums jānodrošina regulāra šo omega-3 avotu uzņemšana. Tomēr, lai sasniegtu ieteicamo omega-3 (DHS un EPS) dienas devu 2000 mg dienā, būtu jāapēd piemēram, līdz 250 g laša. Neatkarīgi no tā, ka lielākajai daļai cilvēku šo daudzumu būtu grūti patērēt, dienas devu nav ieteicams segt ar jūras zivīm, jo ​​jūras zivīs palielinās piesārņojuma līmenis. Šeit laba alternatīva ir lielas devas omega-3 eļļa zivju vai aļģu eļļas veidā, kas ir attīrīta no smagajiem metāliem, PCB un piesārņotājiem.

Kādu eļļu izmantot virtuvē, ja man ir augsts asinsspiediens?

Ēdienu gatavošana pašam ir pirmais solis ceļā uz veselīgāku dzīvi, jo tas ļauj pašam izlemt, kuras sastāvdaļas nonāks tavā šķīvī. Šajā kontekstā izšķiroša nozīme ir arī ēdiena gatavošanai izmantotās eļļas izvēlei. Ja iespējams, virtuvē vajadzētu mēģināt izmantot eļļas un taukus, kas bagāti ar omega-3. Jāizvairās no eļļām, kas ir bagātas ar omega-6 taukskābēm.

Ieteicamās eļļasEļļas, no kurām vajadzētu izvairīties
OlīveļļaSaulespuķu eļļa
Linsēklu eļļaSafloras eļļa
Zivju un aļģu eļļaKukurūzas dīgļu eļļa
Papildus eļļām un taukiem, ko izmanto virtuvē, piemēram, cepšanai, jūs varat optimāli integrēt Omega-3 eļļas savā gatavošanā. Svarīgi ir tikai tas, ka Omega-3 eļļas netiek karsētas.

NORSAN Omega-3 Total nodrošina pilnu ikdienas nepieciešamību pēc svarīgām omega-3 taukskābēm EPS un DHS tikai ar vienu ēdamkaroti dienā.

NORSAN Omega-3 Vegan ir tīri augu aļģu eļļa, kas iegūta no aļģēm Schizochytrium sp. un ir ideāli piemērots vegāniem vai veģetāriešiem. Tikai viena tējkarote mūsu augu aļģu eļļas dienā ir nepieciešama, lai segtu ikdienas nepieciešamību 2000 mg omega-3.

NORSAN eļļas produkti ir ne tikai 100% dabīgi, bet to svaigā garša padara tos arī ideāli piemērotus integrēšanai pārtikā vai dzērienos.

Vingrošana augsta asinsspiediena ārstēšanai

Regulāras fiziskās aktivitātes ir svarīgas ne tikai jūsu labsajūtai un asinsritei, bet arī var pazemināt sistolisko asinsspiedienu līdz pat 20 mmHg. Šis efekts ir īpaši nozīmīgs pacientiem ar lieko svaru.

Īpaši ieteicami ir sporta veidi un mērenas intensitātes vingrinājumi, piemēram, skriešana, pārgājieni vai peldēšana.

Ja iespējams, jums jācenšas veikt trīs līdz piecas sesijas nedēļā, kas ilgst 30 līdz 60 minūtes. Ja tas jums ir grūti vai ja jūs ilgu laiku neesat nodarbojies ar sportu, jums vajadzētu lēnām virzīties uz augšu. Pēc tam varat pakāpeniski palielināt treniņa ilgumu un intensitāti. Galvenais šeit ir atrast veidu, kas ir reālistisks un īstenojams – pielāgojiet apmācību tā, lai jūs tās izbaudītu un varētu apvienot ar savu ikdienas dzīvi.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Komentēt

Item added to cart.
0 items - 0,00