Uztura bagātinātāju lietošana mūsdienās ir aktuāls temats, bet vai tiešām mums visiem ir jāuzņem konkrētas sastāvdaļas, kas pārsvarā atrodamas dabīgos produktos? Jā un nē. Jo patiesībā ir tikai divas sastāvdaļas, kuras mums visiem vajadzētu papildināt neatkarīgi no citiem faktoriem, piemēram, dzimuma, vecuma, uztura veida vai veselības stāvokļa. Mēs runājam par D vitamīnu un omega-3 taukskābēm. Lai gan D vitamīnu var pārdozēt, omega-3 taukskābes ir ļoti grūti pietiekami daudz uzņemt pat tad, ja tās tiek papildinātas ar uzturu. Tieši tāpēc ir vērts zināt, kā izvēlēties pareizos uztura bagātinātājus.
Omega 3 taukskābes galvenokārt atrodamas treknajās jūras zivīs (lasis, skumbrija, siļķe), austerēs, sardīnēs, ikros, anšovos, linsēklās, čia sēklās, valriekstos, sojā. Tie nav īpaši bieži patērēti produkti, tāpēc ir nepieciešama ikdienas papildināšana ar dabiskām un kvalitatīvām eļļām.
Omega-3 taukskābes ir saistītas ar dažādiem ieguvumiem veselībai:
- Omega-3 var palīdzēt ārstēt un novērst depresiju un trauksmi. EPS (eikozapentaēnskābe) ir visefektīvākā depresijas simptomu mazināšanā.
- Omega-3 taukskābes DHS (dokozaheksaēnskābe) ir galvenā acu tīklenes struktūras sastāvdaļa. Tās var palīdzēt novērst makulas deģenerāciju, kas var izraisīt redzes problēmas.
- Pietiekama omega-3 taukskābju uzņemšana grūtniecības un agrīnā dzīves laikā ir ļoti svarīga jūsu bērna attīstībai. Omega-3 papildināšana ir saistīta ar uzlabotu kognitīvo attīstību un mazāku attīstības kavēšanās risku.
- Omega-3 piedevas var palīdzēt samazināt UDHS simptomus bērniem. Tomēr ir vajadzīgi vairāk pētījumu.
- Omega-3 var samazināt hronisku iekaisumu, kas var veicināt sirds slimības, vēzi un dažādas citas slimības.
- Omega-3 var sniegt daudzas priekšrocības cilvēkiem ar metabolisko sindromu. Tās var uzlabot glikozes līmeni asinīs, mazināt iekaisumu un uzlabot vairākus sirds slimību riska faktorus.
- Omega-3 taukskābes var palīdzēt ārstēt un novērst vairākas autoimūnas slimības, tostarp reimatoīdo artrītu, čūlaino kolītu, Krona slimību un psoriāzi.
- Omega-3 var palīdzēt novērst ar vecumu saistītu garīgo pasliktināšanos un Alcheimera slimību, taču ir vajadzīgi vairāk pētījumu.
- Omega-3 patēriņš var samazināt dažu vēža veidu, tostarp resnās zarnas, prostatas un krūts vēža, risku. Pētījumi turpinās.
- Omega-3 patēriņš ir saistīts ar mazāku astmas risku bērniem.
- Omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt aknu tauku daudzumu cilvēkiem ar bezalkoholisko taukaino aknu slimību.
- Sākotnējās analīzes liecina, ka omega-3 var uzlabot kaulu stiprumu un locītavu veselību.
- Omega-3 taukskābes var palīdzēt mazināt menstruāciju sāpes.
- Omega-3 taukskābes – īpaši DHS – var uzlabot miega ilgumu un kvalitāti.
- Omega-3 var palīdzēt saglabāt jūsu ādu veselīgu, novēršot priekšlaicīgu novecošanos un aizsargājot pret saules kaitīgo ietekmi.
- Omega-3 taukskābes, kas atrodamas augu pārtikā, ir alfa-linolēnskābe (ALS). Organismā ALS var darboties kā priekštecis garo ķēžu omega-3 taukskābju EPS un DHS ražošanai. Tomēr konversija ir ierobežota. Tiek lēsts, ka tie rodas attiecīgi <8% un <4% EPS un DHS. Ir daudzi faktori, kas var ietekmēt šīs konversijas efektivitāti, piemēram, dzimums, ģenētiskie polimorfismi, veselības stāvoklis un parastā taukskābju uzņemšana.
Piemēram, sievietes pirmsmenopauzes periodā var pārvērst ALS par EPS un DHS daudz ātrāk, jo ir augstāks estrogēna līmenis, kas var regulēt konversijai nepieciešamo enzīmu ekspresiju. Tas, iespējams, ir saistīts ar DHS nozīmi augļa attīstības un laktācijas laikā.
Vēl viens veicinošs faktors var būt patērēto omega-6 taukskābju līmenis. Tas ir atrodams lielākajā daļā sēklu un riekstu, tāpēc ir ļoti grūti samazināt to uzņemšanu. Gan ALS, gan linolskābe (LS) — neaizstājamā omega-6 taukskābe — sacenšas par tiem pašiem fermentiem, kas tos pārvērš par garākas ķēdes taukskābēm. Klīniskajos pētījumos ir pierādīts, ka LS uzņemšanas samazināšana, vienlaikus palielinot ALS uzņemšanu, palielina EPS un dažreiz arī DHS līmeni, lai gan efekts ir neliels. Tāpēc EPS un DHS papildināšana ir būtiska.
Liela problēma ir pareizo omega-3 piedevu izvēle
Zivju eļļa ir gan dabīgā, gan apstrādātā veidā. Apstrāde var ietekmēt taukskābju formu. Tas ir svarīgi, jo dažas formas tiek absorbētas labāk nekā citas. Veselās zivīs omega-3 taukskābes atrodamas kā brīvās taukskābes, fosfolipīdi un triglicerīdi. Parastajās zivju eļļās omega-3 taukskābes galvenokārt atrodamas kā triglicerīdi. Rafinējot zivju eļļas, ķīmiķi bieži pārvērš triglicerīdus etilesteros, kas ļauj pielāgot DHS un EPS koncentrāciju eļļā. Apstrādātās zivju eļļās esošie etilesteri var tikt pārvērsti atpakaļ triglicerīdos, kurus pēc tam sauc par “reformētajiem” triglicerīdiem. Visām šīm formām ir labvēlīga ietekme uz veselību, taču pētījumi liecina, ka nav omega-3 absorbcijas no etilesteriem. Pārstrādātas zivju eļļas veido lielāko daļu zivju eļļas tirgus, jo tās ir lētas un parasti pieejamas kapsulās, kas ir populāras patērētāju vidū. Organisms neuzsūc apstrādāto zivju eļļu, kā arī dabīgo zivju eļļu, ja tā ir etilestera formā. Šķiet, ka etilesteri arī ir jutīgāki pret oksidēšanos un sasmakšanu nekā triglicerīdi.
Labākā zivju eļļa tiek iegūta no mazām taukainām zivīm, piemēram, anšoviem, skumbrijām un sardīnēm, kas visas ir bagātas ar omega-3, īpaši EPS. Vērts pieminēt arī mencu aknu eļļa, kas dabiski ir bagāta ar omega-3, īpaši DHS.
Mikroaļģes ir augu izcelsmes EPS un DHS avots triglicerīdu veidā
Vēl viens EPS un DHS triglicerīdu avots ir jūras aļģes, īpaši mikroaļģes. Faktiski EPS un DHS zivīs nāk no aļģēm. To ēd mazākas zivis, un no turienes tās virzās uz augšu pa barības ķēdi. Aļģu eļļa ir dabiski augsta ar omega-3, īpaši DHS, nekā salīdzinot ar zivju eļļu. Tas ir īpaši labs avots veģetāriešiem un vegāniem. Tā var saturēt arī svarīgas minerālvielas, piemēram, jodu. Turklāt aļģu eļļa tiek uzskatīta par videi draudzīgu produktu. Tā nesatur piesārņotājus, piemēram, smagos metālus, tāpēc tas ir ilgtspējīgs un veselīgs risinājums.
Omega-3 taukskābju daudzums zivju eļļā, ieskaitot gan EPS, gan DHS, svārstās no 18% līdz 31%, bet daudzums atšķiras atkarībā no zivju sugas. Turklāt dabīgā zivju eļļa satur A un D vitamīnus.
Lasis, sardīnes, siļķes un mencu aknas ir vieni no visizplatītākajiem dabiskās zivju eļļas avotiem
Šīs eļļas ir pieejamas kapsulās vai šķidrā veidā.
Izvēloties omega-3 uztura bagātinātājus, vienmēr rūpīgi izlasiet etiķetes un pievērsiet uzmanību:
- Omega-3 veids. Daudzi omega-3 uztura bagātinātāji bieži satur maz, ja vispār ir, EPS un DHS, kas ir vissvarīgākās omega-3 taukskābes.
- Omega-3 daudzums. Uz galvenās etiķetes var būt informācija, ka produkts satur 1000 mg zivju eļļas vienā kapsulā. Tomēr aizmugurē mēs lasīsim, ka EPS un DHS ir tikai 320 mg. Ieteicams uzņemt pat 2g EPS plus DHS.
- Omega-3 forma. Labākai uzsūkšanai meklējiet FFA (brīvās taukskābes), TG, rTG (triglicerīdus un reformētos triglicerīdus) un PL (fosfolipīdus), nevis EE (etilesterus).
- Tīrība un autentiskums. Jums vajadzētu iegādāties produktus, kuriem ir tīrības standarts un informācija par TOTOX – oksidācijas pakāpi.
- Svaigums. Omega-3 ir nosliece uz sasmakšanu. Kad tie kļūs slikti, tiem būs nepatīkama smaka un tie kļūs vājāki vai pat kaitīgi. Vienmēr pārbaudiet datumu, pasmaržojiet produktu un pārbaudiet, vai tas nesatur antioksidantu, piemēram, E vitamīnu.
- Ilgtspējība. Ir vērts iegādāties IFOS un GOED sertificētu zivju eļļu. Mazas zivis ar īsu mūžu parasti ir ilgtspējīgākas.
Regulāra zivju vai aļģu eļļas lietošana ir visefektīvākais papildinājums lielākajai daļai cilvēku, kas vēlas uzlabot savu labsajūtu un saglabāt veselību. Vienkārši atcerieties izvēlēties saprātīgi un vienmēr apvienojiet uztura bagātinātājus ar labi sabalansētu uzturu.
Dr. Hanna Stolińska, Ph.D., Clinical Dietitian
-
Precei ir atlaideOmega-3 Vegan Check-upOriginal price was: 170,00 €.145,00 €Current price is: 145,00 €.
-
Precei ir atlaideOmega-3 Total Check-upOriginal price was: 164,00 €.140,00 €Current price is: 140,00 €.
-
NORSAN taukskābju analīze89,00 €